SĂNĂTATE

Beneficiile secrete ale nicotinei

brainnicotine

În cadrul noilor reglementări care vizează industria țigărilor electronice (aparatelor destinate vapatului), nicotina folosită în componența e-lichidului (ca aditiv al bazei folosite pentru vaporizare, reprezentând în realitate o opțiune și nu o necesitate) este considerată ca fiind una și aceeași cu tutunul folosit în producerea țigărilor combustibile. În realitate, nicotina este doar una dintre miile de substanțe regăsite în tutun și luată individual, aduce corpului fizic beneficii mai puțin cunoscute. Multe dintre mâncărurile pe care le pregătim zilnic conțin nicotină datorită prezenței acesteia în vegetale precum: ardei gras, roșii, cartofi, vinete și chiar conopidă. Și totuși aceste vegetale nu sunt supuse reglementărilor aspre care vizează comunitatea celor care vapează (prescurtare pentru vap-oriz-ează). În ultimele decenii, numeroasele studii efectuate asupra acestui compus organic au revelat faptul că nicotina nu contribuie la dezvoltarea afecțiunilor asociatate cu fumatul țigărilor combustibile. Nicotina nu este un carcinogen, nu provoacă cancer pulmonar și are un efect minim asupra sistemului cardiovascular.

Nicotina și Alzheimer

În iulie 2008, “Kings College” din Londra a publicat un studiu medical prin care se evidențiază legătura directă dintre terapiile cu nicotină și intârzierea instalării simptomelor asociate cu boala Alzheimer. Academia Americană a Neurologiei (AAN) a confirmat primul studiu printr-un altul de 6 luni, indicând viabilitatea nicotinei ca remediu datorită interacțiunii ei cu receptorii folosiți de neurotransmițătorul acetilcolină (cu rol în contracția/relaxarea mușchilor la nivelul sistemul nervos periferic și în susținerea activității cognitive la nivelul sistemului nervos central).

Nicotina și memoria cognitivă

În cadrul studiului efectuat de AAN, a fost observată eficiența nicotinei în fortificarea memoriei cognitive, a memoriei pe termen scurt și a memoriei active. Persoanele care au beneficiat de terapia cu nicotină nu doar că și-au amintit mai multe acțiuni, figuri și amintiri in general, dar ei au făcut acest lucru mult mai repede și mai clar. La sfârșitul anului 2013, revista “Scientific American” a publicat un articol al profesorului Jennifer Rusted, un psiholog experimental de la Universitatea Sussex din Marea Britanie. Rusted a primit atenția comunității științifice internaționale atunci când a afirmat: “Din cunoștiințele mele, în mod bizar, nicotina este cel mai eficient amplificator cognitiv pe care îl avem la dispoziție”.

Nicotina și obezitatea

Întrebați orice fost fumător despre posibilele efecte negative ale renunțării la fumat și mai mult ca sigur vor spune că îngrășarea este una dintre probleme. Profesorul Marina Picciotto de la Universitatea Yale a efectuat un studiu în anul 2011 prin care a demonstrat că șoarecii tratați cu nicotină și-au redus cantitatea de mâncare ingerată cu 50% și au pierdut aproximativ 20% din grăsimea corporală. Chiar dacă șoarecii nu sunt oameni, rezultatele studiului sunt promițătoare și au dus la efectuarea altor studii prin care se încearcă utilizarea terapiei cu nicotină ca metoda viabilă de tratare a obezității atât pentru fumători cât și pentru nefumători.

Alte beneficii

Odată cu creșterea numărului de studii efectuate de către oamenii de știință în privința determinării efectelor nicotinei asupra corpului fizic, ies în evidență tot mai multe beneficii. Pe lângă capacitatea nicotinei de amplificare a cogniției, reducere a grăsimii corporale și întârziere a instalării bolii Alzheimer, s-a dovedit experimental că este un tratament eficient pentru bolile Crohn, Parkinson, Sindromul Tourette, ADHD, schizofrenie, depresie cronică, tensiune sanguină, colită ulcerativă și chiar unele forme de artrită.

Încă din anii 1990, companii farmaceutice precum Pfizer și Bristol-Meyers Squibb cunoșteau faptul că aparatele electronice destinate vapatului reprezintă un mijloc ieftin și simplu pentru administrarea anumitor medicamentații. Pe lângă acest aspect, metoda vapatului este și cea mai rapidă în privința instalării efectelor urmărite. Motivul pentru care această descoperire a companiilor farmaceutice nu a ajuns să fie promovată este tocmai costul redus pe care îl implică, fiind nerentabilă in contextul profitului datorită reducerii masive a numărului de pastile și alte tipuri de medicamentații comercializate în prezent.

Lasă un răspuns