SĂNĂTATE

Cazul Islanda: scăderea numărului de fumători este direct proporțională cu creșterea numărului de utilizatori ai aparatelor pentru vapat

Icelandvape

Dr. Gudmundur Karl Snæbjornsson de la Institutul Național de Sănătate din Islanda consideră ‘vaping-ul’ ca fiind ‘un miracol’ și ‘o mare binecuvântare’ pentru sănătatea islandezilor, datorită asocierii acestuia cu reducerea numărului de fumători în ultimul deceniu. În cadrul unui nou interviu publicat de revista online Visir.Is, Gudmundur Karl demonstrează valoarea și importanța utilizării vaporizatoarelor ca mijloc de reducere a riscului de îmbolnăvire cauzat de fumatul țigărilor cu tutun.

Numerele

Islanda este o insulă frumoasă din nordul Oceanului Atlantic având unele dintre cele mai uimitoare peisaje naturale. Numărul locuitorilor este de 350.000. În anul 2014, 35.000 de persoane sau aproximativ 14% dintre aceștia au declarat ca sunt fumători. Până în 2017, acest număr a scăzut cu 40%, la doar 22.000 (9% din populația totală). Mai mult, vânzările de țigări au scăzut cu 50% din 2008 mulțumită alternativelor, în mod special datorită utilizării vaporizatoarelor de e-lichide și snuff-ului (cunoscut și sub numele de ‘tutun fără fum’, o formă pulverizată de frunze de tutun).

Dr. Karl crede pe baza analizei statistice că utilizarea aparatelor destinate vapatului a crescut, chiar dacă Institutul Național de Sănătate încă analizează datele înainte de a se pronunța categoric. Începând cu anul 2017, aproximativ 4% din populație sau 14.000 de persoane, cu vârste peste 18 ani, au confirmat utilizarea zilnică a dispozitivelor pentru vapat, în timp ce alți 4% au afirmat faptul că au utilizat astfel de vaporizatoare doar ocazional. Această observație indică o creștere cu 1% față de nivelul anului 2016.

Impactul

În prezent, Islanda nu posedă legi bine definite pentru controlul industriei vapatului (aparate și e-lichide). În timp ce Ministerul Sănătății a anunțat anul trecut redactarea unei legi prin care să extindă regulile impuse industriei tabacului și industriei dispozivelor și lichidelor pentru vapat, precum interzicerea vapării în spații publice închise, o altă lege a fost introdusă pentru limitarea tăriei și cantității e-lichidelor vândute. Ambele legi au fost respinse de industria privată și publicul general.

Vecinii Islandei, Norvegia și Suedia, au experimentat o situație similară caracterizată de creșterea numărului de utilizatori ai țigărilor electronice și snuff-ului concomitent cu o scădere a numărului de fumători. Oficialii din sistemul de sănătate public norvegian au adoptat recent o legislație prin care se legalizează vapatul, în timp ce grupurile anti-tabac forțează impunerea unor reguli care practic ar interzice snuff-ul. Datele adunate până în prezent indică faptul că mai puțin de 1% dintre femeile norvegiene și mai puțin de 3% dintre bărbați se consideră fumători zilnici, comparativ cu datele anului 2001 când 30% dintre aceștia afirmau același lucru.

Implicații

Popularizarea unor astfel de interviuri este crucială pentru redirecționarea discuției și tonului din jurul vapingului într-o direcție pozitivă. Climatul comunității celor care vapează a fost tensionat în ultima perioadă datorită legislatorilor anti-vaping care au mediatizat studii științifice efectuate eronat (intenționat sau neintenționat), în lupta lor pentru demonizarea industriei vapingului. Trebuie să existe o acoperire similară prin care să se demonstreze valoarea pozitivă a vaporizatoarelor ca mijloc de renunțare la fumat și ca unealtă pentru reducerea riscului de îmbolnăvire. În timp ce multe persoane din comunitatea științifică recunosc beneficiile aduse de vaporizatoare, tonul general atunci când se mediatizează subiectul, a continuat să fie negativ încă de la începutul apariției acestor dispozitive cu un deceniu în urmă.

Din fericire, mediatizarea unor astfel de interviuri sau a unor studii relevante ca cel publicat de către Departamentul Național de Sănătate din Anglia (https://www.gov.uk/government/publications/e-cigarettes-an-evidence-update), contribuie pozitiv la formarea unei percepții colective corecte vis-a-vis de alternativa oferită de aparatele pentru vaparea e-lichidelor. Din studiile publicate până acum, este cert faptul că vapatul este cu 95% mai sănătos decât fumatul țigărilor cu tutun și că reprezintă cel mai eficient mijloc de renunțare la fumat (http://www.mdpi.com/1660-4601/14/11/1403/htm).

Source: https://www.churnmag.com/news/smoking-rates-fall-like-rock-thanks-vaping

Lasă un răspuns