Livrare gratuită la comenzile peste 149 RON în limita kilometrilor interni Fan Courier | Comenzile se onorează în maxim 3-4 zile lucrătoare | Contact: +40 758 840 785

Vapatul: Un ghid pentru părinți

Conform unui studiu lansat recent, vapatul este mai comun printre tineri decât fumatul țigărilor tradiționale, unul din trei tineri peste 18 ani declarând că folosește o țigară electronică. De asemenea, în studiu a mai fost pusă întrebarea “ce credeți că au în componență e-lichidele”, iar majoritatea răspunsurilor a fost “aroma”.

Ziarul New York Times îl citează pe Thomas J. Glynn, un fost director al Societății Americane împotrivă Cancerului care laudă scăderea consumului de tutun, acesta concluzionând despre statistici ca fiind “o realizare uluitoare pentru sănătatea publica”. El continuă spunând că trebuie să continue studiile asupra efectelor cauzate de vapat.

Chiar dacă ai cunoștințe despre vapat, e posibil să nu poți explica concret ce reprezintă juuling-ul sau dripping-ul. Tinerii vapeaza de ceva vreme și cu această ocazie vom încerca să îndepărtăm “ceața” pentru a-i putea înțelege mai bine.

Câteva cuvinte despre vapat

Ce este vapatul?

Conform Centrului Național împotriva Adicției și Abuzului de Substanțe (NCASA), vapatul este “acțiunea de a inhala și exhala aerosoli care sunt produși de țigări electronice sau alte produse similare, denumiți adesea și vapori”.

Mulți dintre tineri au înțeles ideea că fumatul este un lucru rău, dar majoritatea au impresia că vapatul este o alternativă mai sigură. Conform Centrului pentru Prevenirea Bolilor, vapatul este popular în rândul tuturor tinerilor, liceenii practicând acest fenomen din ce în ce mai des.

Metodele de livrare

Țigările electronice au apărut pe piață în anul 2007. În loc de fum, acestea produc aerosoli care arată precum vaporii de apă. Vaporii pot fi inhalați prin orice tip de device (de exemplu țigări electronice, vape pens, juul sau țigări electronice performante numite și moduri). Un vape pen arată ca un pix mai mare, iar Juul sau Pod arată precum un stick USB.

Orice device pentru vapat are un sistem asemănător: un muștiuc, o baterie, un cartuș sau un tank care conține e-lichid și o rezistență. Pe scurt, procedeul care face ca totul să funcționeze este următorul: rezistența este încălzită de baterie și transformă e-lichidul în vapori, care este mai apoi inhalat și apoi exhalat.

Ce vapăm?

NCASA afirmă că “in general, e-lichidul conține propilen glicol și/sau glicerină vegetală împreună cu nicotină, aromă și alte ingrediente. E-lichidul poate conține diferite concentrații de nicotină. “E-lichidele sunt disponibile pe piață cu o varietate largă de arome”.

Este vapatul sigur?

Există multe studii care afirmă că vapatul este mult mai sigur decât fumatul, dar niciunul nu afirmă faptul că vapatul ar fi în totalitate sigur. Trebuie menționat faptul că mulți tineri au impresia că vapatul este o alternativă complet sigură, spre deosebire de fumat.

Nicotina – știm că nicotina este o substanță care provoacă dependentă, iar vapatul pe o perioadă lungă de timp tinde să ducă la dependența acesteia. Din fericire, tinerii au obiceiul să vapeze lichide fără nicotină.

De ce le place tinerilor să vapeze?

Sunt mai multe motive, dar principalele ar fi acelea că este distractiv, ușor de ascuns și pentru că există posibilitatea ca prietenii lor să o facă deja. Există o gamă largă de lichide cu diferite arome atractive, iar șiretlicurile cu aburul pare a fi activitatea principală a vaperilor – platforma YouTube pune la dispoziție numeroase tutoriale cu diferite trick-uri, atât pentru începători cât și pentru avansați.

Un alt motiv motiv important ar mai fi acela că un kit de început se poate achiziționa la un preț accesibil oricărui buzunar.

Restricții

Conform Institutului Național pentru combaterea Abuzului de Droguri și a sub-restricțiilor FDA care au ca scop protejarea sănătății tinerilor, minorii nu mai pot achiziționa țigări electronice din magazine sau prin intermediul site-urilor online.

Mai mult decât atât, FDA a impus restricții asupra producerii, importării, ambalării, publicității și vânzării de țigări electronice.

Dripping

Dripping-ul este un sistem nou apărut pe piață. Are un “hit” mai puternic decât cele care se pot găsi pe piață actuală, produce un abur mai dens și o aromă mai accentuată. Acest procedeu se poate explica în termeni simplii prin acțiunea de a pune lichid direct pe rezistență.

Juuling

Deși este doar un alt model de vape pen de dimensiuni foarte reduse, Juul-ul (denumit și pod) de la Pax Labs a revoluționat modul în care funcționează țigările electronice. Acesta nu necesită apăsarea unui buton și arată mai mult ca un stick USB sau o brichetă.

Datorită designului atractiv, dimensiunilor mici și a sistemului foarte ușor de folosit, acesta a devenind rapid unul dintre cele mai populare device-uri din lume, iar tinerii pot obține relativ ușor un astfel de dispozitiv. Proiectul, la care s-a lucrat șase ani, folosește 5% nicotină lichidă obținută din frunze de tutun, oferind astfel o experiență foarte apropiată de cea țigărilor normale. Densitatea mai mare a componentelor VG și PG produce o concentrație reală de nicotină între 55 și 60mg/mL, iar țigara asigura aproximativ 200 de pufăituri zilnic, echivalentul unui pachet de țigări. Juul vine multe variante și arome și are un preț de aproximativ 50 de dolari.

Din păcate, datorită concentrației foarte de nicotină (5%), reglementările directivei produselor din tutun (TPD) nu permite comercializarea în Romania a produselor care depășesc valoarea de 20 mg/ml și un volum maxim de 10 mL.

Între timp, acest segment de piață de fost bombardat cu astfel de dispozitive cu pod-uri, în toate formele, variațiunile și modificările necesare pentru ne putea bucura de o forma apropiata de juuling.

Daca te interesează un dicționar complet de termeni, îți recomandăm să consulți glosarul pus la dispoziție de Global Hubb iar data viitoare când auzi de lung hit, MTL, RDA, sub-ohm, RTA sau orice alt termen specific vaperilor vei știi exact despre ce este vorba!

SURSA: https://grownandflown.com/vaping-parents-need-know/

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.