Livrare gratuită la toate comenzile peste 149 RON | contact@globalhubb.ro

Concluzia unui studiu de 3,5 ani: vapatul nu induce deteriorări pulmonare

Echipa condusă de celebrul profesor Riccardo Polosa, director al Institutului de Medicină Internă și al Centrului Anti-Fumat din cadrul Universității Catania (Italia), a monitorizat un grup de persoane care au vapat timp de 3,5 ani și au comparat rezultatele cu cele ale grupului de control format din nefumători. Dovezile preliminare aduse de noul studiu indică faptul că vapatul pe termen lung nu cauzează deteriorări pulmonare sau de altă natură.

Autorii studiului spun că nu au observat „ nici o descreștere a indicilor spirometrici, dezvoltarea vreunui simptom respiratoriu, schimbări în indicii inflamației pulmonare la expirare sau semne ale deteriorării pulmonare din prisma HRCT (tomografie computerizată de rezoluție înaltă)”, atunci când au comparat rezultatele cu cele ale unui grup de control format din nefumători (țigări normale sau țigări electronice). Chiar și în cazul utilizatorilor înrăiți de țigară electronică nu s-au observat semne ale deteriorării sau inflamării pulmonare și nici schimbări în presiunea sanguină sau puls.

Rezultatele studiului sunt binevenite și în contextul contra-argumentării presupunerilor ridicate în cadrul Congresului Internațional al ERS (European Respiratory Society) prin care se conectează vapatul cu rigiditatea arterială. Ca răspuns la aceste presupuneri, profesorul Peter Hajek de la Universitatea Queen Mary din Londra (QMUL) a subliniat faptul că există și alte substanțe care au aceleași efecte dar care sunt considerate irelevante din prisma riscului asupra sănătății: „Acesta este un binecunoscut efect al nicotinei și are puțină relevanță pentru sănătate. Consumul de cafea induce același efect, numai că este mai puternic și ține mai mult timp.”

Studiul profesorului Polosa a fost publicat în ‘Scientific Reports’ și prin el se evidențiază faptul că utilizarea pe termen lung a aparatelor destinate vapatului nu prezintă riscuri semnificative asupra sănătății. Totuși, pentru o mai mare siguranță din perspectivă științifică și clinică, este nevoie de efectuarea mai multor studii pe termen lung în care să fie inclus un grup mai mare de utilizatori cu sau fără istorie de consum de țigări combustibile.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.