SĂNĂTATE

Concluzia unui studiu de 3,5 ani: vapatul nu induce deteriorări pulmonare

Polosaquote2

Un studiu de lungă durată care caută posibile leziuni pulmonare după ce un grup de nefumători au folosit zilnic e-țigarete timp de mai mulți ani, a indicat că aceste vape nu au suferit leziuni pulmonare, atunci când rezultatele lor au fost comparate cu cele ale non-vapers. Studiul a fost realizat de renumitul profesor Polosa, care este director al Institutului de Medicină Internă și al Centrului Anti-Fumat din cadrul Universității din Catania, iar în iunie trecut a primit un premiu INNCO Global.

Prof. Riccardo Polosa și echipa sa au urmat un mic eșantion de adulți tineri care nu fumaseră niciodată, dar foloseau țigări electronice în mod regulat. Participanții au fost urmăriți și monitorizați timp de aproximativ 3 ½ ani, iar rezultatele lor au fost comparate cu un grup de control al nefumătorilor care nu au folosit niciodată e-țigarete.

„Nu am găsit scăderi ale indicilor spirometrici, dezvoltarea simptomelor respiratorii, modificări ale markerilor inflamației pulmonare în aerul expirat sau descoperiri ale unei leziuni pulmonare precoce la HRCT, comparativ cu un grup atent asociat cu utilizatori care nu fumează niciodată CE”. au raportat autorii studiului. Cercetătorii au adăugat că nici cel mai greu dintre utilizatori nu au prezentat semne de leziuni sau inflamații pulmonare și nu au fost observate modificări ale tensiunii arteriale sau a ritmului cardiac. Deși dimensiunea eșantionului a fost mică, „rezultatele acestui studiu pot furniza unele dovezi preliminare conform cărora utilizarea pe termen lung a CE este puțin probabil să creeze probleme de sănătate semnificative la utilizatorii relativ tineri.”

polosa

Studiul Polosa răspunde la îngrijorările legate de rigiditatea arterială

Aceste descoperiri răspund la îngrijorările ridicate de o serie de profesioniști din domeniul medical care au legat rigiditatea arterială vaporoasă. De fapt, un studiu prezentat la Congresul Internațional European Respiratory Society (ERS), organizat în septembrie 2017 la Milano, Italia, a subliniat că vapingul crește momentan semnele vitale și rigiditatea arterială.

Ca răspuns la cele de mai sus, prof. Peter Hajek, care este directorul unității de cercetare a dependenței de tutun, de la Universitatea Queen Mary din Londra (QMUL), a subliniat că există și alte lucruri care au același efect asupra organismului. considerate irelevante în ceea ce privește riscurile pentru sănătate. Acesta este un efect bine-cunoscut de stimulare a nicotinei care are o mică relevanță pentru sănătate. A bea cafea are același efect, doar mai mare și mai îndelungat (la fel ca și vizionarea unui meci de fotbal dramatic). ”

Sunt necesare studii suplimentare cu probe mai mari

Studiul lui Polosa, care a fost publicat în Scientific Reports, a concluzionat că, deși dimensiunea eșantionului a fost mică, „rezultatele acestui studiu pot furniza unele dovezi preliminare conform cărora utilizarea pe termen lung a CE este puțin probabil să creeze probleme de sănătate semnificative la utilizatorii relativ tineri.” Cu toate acestea, au concluzionat cercetătorii, trebuie efectuate studii suplimentare cu probe mai mari.

Lasă un răspuns