SĂNĂTATE

Emisiile de aldehidă cu e-cig aromatizate sunt „mai mici de 589 ori”

Vapingflavour

În noiembrie 2016, ACS (American Chemical Society) a publicat un raport în care pretindea faptul că anumite arome din e-lichide produc numeroase aldehide toxice. Reacția ‘industriei vapatului’ a fost una imediată și de totală desconsiderare a studiului. Între timp, mai mulți oameni de știință au început să acuze co-autorii studiului ori de faptul că au urmat proceduri științifice eronate în laborator, ori de faptul că au manipulat intenționat informațiile pentru a se conforma unei concluzii ‘anti-vape’ predeterminate.

Imediat după apariția studiului, Dr. Konstantinos Farsalinos a publicat pe blogul personal o declarație prin care respingea rezultatele. Studiul, denumit ‘Compușii aromatici domină producția de aldehide toxice în timpul vapatului’, este publicat de ACS dar co-autorii lui fac parte din Departamentul Științelor Atmosferice al DRI (Desert Research Institute, Nevada). Baza experimentului DRI implică evaluarea aerosolului e-țigărilor produs de mai multe e-lichide aromate în timp ce se compară nivelurile de aldehide cu cele din e-lichidele lipsite de aromă. În mod surprinzător, echipa DRI a concluzionat faptul că e-lichidele lipsite de aromă nu produc emisii de aldehide, în timp ce e-lichidele aromatizate cu pepene roșu, cafea și coacăze produc, prin comparație, niveluri de 10.000 ori mai mari. Conform dr. Farsalinos, aceste rezultate nu sunt credibile.

Dr. Farsalinos afirmă faptul că aceste statistici sunt esențialmente imposibil de obținut, chiar și dată temperaturile de încălzire ale dispozitivelor pentru vapat relaționate ar fi în vreun fel manipulate spre niveluri anormal de mari. Acest lucru s-a întâmplat în multe dintre studiile precedente legate de vapat, în mod specific în cadrul unui raport care pretindea faptul că aerosolul e-țigărilor conține formaldehidă. Problema cu raportul recent al ACS/DRI nu o reprezintă statistica legată de e-lichidele cu aromă, problema este statistica e-lichidelor fără aromă.

„Problema cu acest studiu este faptul că rezultatele contrazic cercetările precedente legate de emisiile de aldehide. Un număr mare de studii au arătat faptul că aldehidele sunt formate prin degradarea termală a ingredientelor principale din e-lichide, adică propilen glicol și gricerină vegetală. Și mai important, John Lauterbach a specificat în cadrul unei conferințe din 2015 faptul că aldehidele radiomarcate (marcate cu un izotop radioactiv de urmărire) au fost regăsite în aerosolul e-lichidelor care conțineau PG și VG radiomarcat. Aceasta este o dovadă definitivă a faptului că aldehidele sunt formate datorită degradării termale a umectanților din e-lichide. Nu îmi pot explica de ce autorii studiului nu au găsit aldehide (sub limita admisă) în lichidele fără aromă.”

De îndată ce lipsa aldehidelor în e-lichidele fără aromă este în mod cert un rezultat greșit, putem deduce faptul că și nivelurile asociate cu e-lichidele aromate sunt eronate. Pentru a își confirma spusele, dr. Farsalinos s-a decis să copieze studiul în propriul laborator.

Rezultatele studiului Farsalinos

Acestea au fost publicate sub titlul de „Contribuie compușii aromatici la emisiile de aldehide din e-țigări?” pe pagina de internet a Sceince Direct (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0278691518301339). El și echipa sa de cercetare au determinat faptul că emisiile de aldehide a celor trei arome de e-lichid luate în discuție, sunt cu 589 de ori mai reduse decât cele indicate de ACS.

„Au fost detectate niveluri reduse de formaldehidă (8.3-62 μg/g ), acetaldehidă (12.1-26.0 μg/g ) și acroleină (5.4-19.4 μg/g ), de 589 de ori mai reduse decât raportul precedent. E-lichidele lipsite de aromă au emis 16.1 μg/g formaldehidă, 5.6 μg/g acetaldehidă și 2.4 μg/g acroleină. Emisiile dispozitivelor pentru vapat de ultimă generație au fost și mai reduse. Emisiile de aldehide din toate lichidele aromate au fost cu 79-99,8% mai mici decât cele din fumul de țigară și mult sub nivelul acceptat pentru puritatea aerului ambiental în spațiile închise.”

Nu este prima oară când dr. Konstantinos Farsalinos din cadrul OCSC (Onassis Cardiac Surgery Center, Grecia) vine în apărarea comunității globale a celor care vapează. Recent și-a manifestat suportul pentru respingerea rezultatelor studiului Johns Hopkins prin care se pretindea faptul că aerosolul e-țigărilor conține niveluri mari de arseniu și alte urme de metale. Tot el afirmă faptul că creșterea numărului de studii false este în mod esențialmente „McCartism academic” – o formă implicită de propagandă anti-vape deghizată ca dovadă științifică aparent credibilă dar subtil manipulată.

Source: https://www.vapes.com/blogs/news/replication-study-flavored-e-cig-aldehyde-emissions-are-589-fold-lower-than-acs-claims

Lasă un răspuns