SĂNĂTATE

Costul țigărilor trebuie să crească pentru a reflecta daunele aduse mediului

cigarettes in pack PC9SMGG 1

Studiile arată că amprenta de carbon din sectorul de tutun este comparabilă cu cea eliberată de țări întregi.

Un nou studiu major recomandă ca prețul pachetului de țigări să crească pentru a reflecta emisiile de carbon provocate de industria de tutun, pornind de la despăduriri până la poluarea apei.

Sprijinit de Organizația Mondială a Sănătății (WHO), studiul arată că emisia de carbon a industriei producătoare de tutun este comparabilă cu cea a unor întregi state.

Fermele de tutun sunt de asemenea responsabile pentru pierderea a aproximativ 5% din păduri anumite regiuni în Asia și Africa. Alături de câteva țări vestice, Regatul Unit se numără printre țările direct criticate și condamnate că “ard, la propriu, resursele statelor mai sărace”.

Producția de țigări și consumarea acestora a văzut creșteri semnificative în ultimele decenii, ajungând la aproximativ 6 trilioane de țigări produse anual pentru aproximativ un miliard de fumători la nivel global.

Din studiul făcut de WHO Framework Convention asupra Tobacco Control reiese că producția de tutun este deseori mai dăunătoare asupra mediului decât cea a recoltelor alimentare tradiționale.

În timp ce riscurile asupra sănătății sunt arhi-cunoscute, de cele mai multe ori daunele cauzate planetei sunt ușor trecute cu vederea. Autorii raportului acuză producătorii de tutun că au fost “prea rapizi în a capitaliza regulatiile slabe în raport cu creșterea populației” și că în felul acesta transferă povara socială și de mediu către țările mai sărace.

Autorii și-au mai exprimat și scepticismul în legătură cu nivelul de emisii de carbon pe care multinaționalele din industria tutunului spun că le eliberează și că au legătură directă cu producția de țigări. Aceștia notează că totalul raportat de multinaționale este semnificativ mai mic față de statisticile recoltate în cadrul studiului.

“Transnationalele din industria de tutun, localizate de regulă în țări cu venituri mari, ard atât la propriu cât și la figurat resursele și viitorul celor mai vulnerabili oameni de pe planetă”, spune co-autorul lucrării doctorul Nicholas Hopkinson de la Institutul Național pentru Inimă și Plămâni de la Colegiul Imperial din Londra.

Producția anuală de tutun contribuie aproximativ 84 de milioane tone de dioxid de carbon – emisii echivalând aproximativ 0.2% din totalul global, spune studiul. Cifrele egalează emisiile produse de țări ca Peru sau Israel, dublu față de cele regăsite în Țara Galilor.

Mai mult de 35.000 de kilometrii pătrați de pământ sunt folosiți pentru fermele de tutun în jurul lumii, care folosesc mai mult de 22 de miliarde de tone de apă, însemnând că o persoană care fumează 20 de țigări pe zi timp de 50 de ani este responsabilă pentru 1.4 milioane de litri de apă epuizate personal.

Alte costuri asociate mediului înconjurător și social include epuizarea solului, nivelul ridicat de pesticide cât și exploatarea copiilor la locul de muncă, spune raportul.

În China, țara cu cel mai mare consum de țigarete din lume, 2.5 trilioane de țigări sunt produse anual folosind milioane de tone de apă și mii de kilometri pătrați de pământ arabil. În același timp, China se confruntă cu o penurie severă de apă și aproximativ 134 milioane de oameni suferă de subnutriție.

Alte costuri asociate mediului înconjurător și social include epuizarea solului, nivelul ridicat de pesticide cât și exploatarea copiilor la locul de muncă, spune raportul.

Pentru Regatul Unit, cu o foarte mică producție internă de tutun, fumatul “se face în întregime în detrimentul resurselor altor națiuni și al sănătătii mediului”, se arată în raport. Aproape 90% din totalul tutunului este concentrat în tările în curs de dezvoltare, dar autorii au remarcat că majoritatea profiturilor din industrie ajung în tările dezvoltate.

Guvernele sunt îndemnate să răspundă problemei prin creșterea taxelor la țigarete și tutun rulat, luând în considerare costul pagubelor cauzate asupra ecosistemului, plus taxarea emisiile de carbon pentru tratarea schimbărilor climatice. Mai mult, autorii propun amenzi pentru companiile care contribuie la despădurire și la poluarea apei.

În plus, a fost recomandată interzicerea filtrelor de unică folosite la țigarete cât și eliminarea ambalajelor care nu sunt necesare.

“Pe langă bolile și probleme care duc la moarte cauzate de fumatul activ și pasiv, publicul trebuie să fie conștient de impactul asupra mediului provocat de industria tutunului”, a spus dr. Hopkinson. “Tigările ar trebui să fie considerate că un produs neetic, nu doar că unul care dăunează consumatorilor individuali”.

SOURCE –  https://www.independent.co.uk/environment/cost-cigarettes-rise-tobacco-industry-smoking-environment-who-climate-change-pollution-a8564796.html

Lasă un răspuns