Livrare gratuită la toate comenzile peste 149 RON | [email protected]

Cum să vapezi. Ghid rapid de la A la Z

Dacă te întrebi care e modul corespunzător de a vapa, atunci avem multe de vorbit! Cu toate modurile diferite de a vapa, trebuie să ne dăm seama mai întâi ce mod de vapat ți se potrivește personal. Există modul standard, care este cel mai ușor mod. Apoi există modul Sub Ohm (care folosește wați) sau control de temperatură (folosește grade Celsius sau Fahrenheit). 

Dar o să trecem direct la subiect și o să îți dăm informațiile și instrumentele necesare pentru a-ți desfășura liberul arbitru. Ghidul pentru vapat zilnic îți va oferi o gamă de largă de cunoștințe în materie de produse și stiluri. Dorim să fii încrezător în legătură cu înțelegerea produselor de vapat și scopul acestora, fiecare în parte având modul și stilul său specific.

Dacă ai vizitat un magazin de vapat sau un site dedicat acestui fenomen, ar putea fi destul de ușor să te încurci în toate produsele afișate! Sunt dispozitive în toate mărimile și culorile. Lumea vapatului are limbajul ei propriu. O să trecem prin “tutorialul” vapatului, dar trebuie să-ți aducem la cunostiinta câteva concepte din terminologie.

Cursul vaper-ului începător

Încă un lucru minuscul înainte să începem, întotdeauna citește manualul oferit odată cu produsul de vapat! Fiecare produs are caracteristicile sale. Acest curs îți va oferi o viziune de ansamblu. Acesta nu e un curs de doctorat în ale vapatului, ci mai degrabă un curs de calificare. Să trecem la treabă!

Vapatul în termeni simpli reprezintă fumatul dintr-o țigară electronică sau un vaporizator, desigur, fără mirosul deranjant de fum.

Țigara electronică – reprezintă un dispozitiv electronic folosit pentru a vapa. De asemenea denumit și e-cig sau vape. O țigară electronică este formată din 3 părți esențiale: bateria, rezistentă și tank-ul/pod-ul care conține e-lichid.

 • Bateria – sursă de energie a unei țigări electronice. În general această este reîncărcabilă
 • Rezistența – o rezistența folosește energia produsă de baterie ca să genereze căldură. O rezistentă este în general confecționată din kanthal; nickel sau oțel inoxidabil (Stainless Steel). Rezistența electrică determină câtă energie este absorbită din baterie
 • Pod-ul sau tank-ul este recipientul ce conține e-lichid care urmează a fi transformat în vapor. E-lichidul este absorbit de un material absorbant, precum bumbac ( de preferat netratat, nu vrem să ne intoxicăm, nu?), care intră în contact cu rezistența
 • Cigalike – tip de țigară electronică cu o baterie mică, cilindrică care este asemănătoare cu o țigară normală la design și gust
 • Vape mod – tip de țigară electronică care are o capacitate de unu sau doi acumulatori. Modurile au o cădere în tensiune mai mare și dezvoltă o putere mai mare și în general sunt mai complexe. Există mechs( moduri mecanice ) și există moduri regulate. Diferență dintre cele două este ca modurile mecanice nu au control asupra puterii și căderii în tensiune
 • Vape tank – un dispozitiv care combină rezistența și rezervorul de e-lichid într-un singur produs
 • RDA – este un acronim pentru Atomizor servisabil de tip Dripp . Un RDA nu conține un rezervor pentru depozitarea lichidului, utilizatorii acestui tip de atomizor fiind nevoiți să picure lichid pe rezistentă ei înșiși. În general este un produs destinat vaperilor care își confecționează singuri rezistențele.
 • RTA – acesta este un acronim pentru Atomizor servisabil cu tank. Practic acest dispozitiv combină avantajele unui RDA, dar cu comoditatea unui rezervor micuț unde se poate ține o cantitate mică de lichid.
 • Pods – sunt dispozitive cu cartușe dispozabile sau refolosibile foarte discrete, dar cu o capacitate mică a bateriei, un bun exemplu ar putea fi Aspire Nautilus AIO Pod Kit.
 • Mod de tip All în One (AIO) – acest dispozitiv preferat de începători, combină cele 3 elemente ale unui vape într-un singur produs ușor de folosit.
 • MTL – acesta este un acronim pentru Mouth to lung ( din gură spre plămâni ), acest proces este folosit și în fumatul țigărilor tradiționale.
 • DL – acesta este un acronim pentru Direct lung ( direct în plămâni ), acest proces este folosit deobicei la folosirea atomizoarelor de tip RDA, respectiv RTA, astfel ieșind o cantitate mai mare de abur decât în vapatul de tip MTL.
 • Hit sau Throat hit – sentimentul care apare la inhalarea aburilor.
 • Cloud chasing – este fenomenul în care un vaper încearcă să scoată o foarte mare cantitate de abur.

Lichid, lichid de vapat, e-lichid

Toate se referă la același lucru, lichidul transformat de rezistență în vapor. În general, toate e-lichidele conțin aceleași ingrediente:

Cantitatea de nicotină dintr-un e-lichid variază. Poți alege această cantitate după bunul plac. Aceasta se măsoară în miligrame (mg) sau procent (%). De exemplu, dacă o sticlă de 10 ml de lichid conține 12 mg de nicotină, putem spune că acecasta conține 1,2% nicotină.

Propilenul glicol, alături de glicerină vegetală sunt aditivi de tip alimentar. E-lichidele în zilele noastre au un procentaj din ambele. Dacă pe ambalajul unui e-lichid vezi că acesta conține un amestec de 50-50, înseamnă că are în componență 50% VG (glicerină vegetală) și 50% PG (propilen glicol).

O regulă generală ar fi aceea că PG-ul are o aromă mai accentuată și un hit mai puternic, iar VG-ul produce mai mult abur, iar hit-ul acestuia este mai puțin accentuat.

Atunci când achiziționezi un e-lichid, trebuie să ai în vedere dacă acesta conține sau nu nicotină, aceasta fiind un ingredient care creează dependența. Dacă nu ai mai vapat, este recomandat un lichid de 0mg, pentru a evita această dependență.

Vaporizatoare

Uneori, companiile de vapat folosesc termeni precum vaporizator sau vape pen. În teorie nu este greșit, dar astăzi, vapatul a evoluat, iar termenul de vaporizator mai nou se referă la vaporizatoarele pentru ierburi uscate.

Vaporizatoarele se pot clasifica în 3 categorii:

 • Vaporizatoarele de tip desktop – sunt vaporizatoare mari, folosite de preferat numai pentru uz intern (în casă)
 • Vaporizatoarele portabile – sunt vaporizatoare care pot fi luate ușor de către utilizator, dar de asemenea acestea prezintă o capacitate mare a bateriei.
 • Vape pens – sunt vaporizatoare cu o capacitate vizibil mai mică, dar foarte subtile și comode

Terminologia vaporizatoarelor

 • Camera de ardere/șemineu
 • Timp de încălzire – timpul optim necesar încălzirii șemineului pentru efectuarea vaporizării
 • Vaporizator pe bază de conducție – este un tip de vaporizator în care căldura este aplicată direct
 • Vaporizator pe bază de convecție – este un tip de vaporizator în care căldura circulă în șemineu, creând astfel vaporizarea.
 • Tragere – Inhalarea propriu zisă din vaporizator

Tipuri de vapat

Există numeroase stiluri de a vapa. Procesul de a vapa poate fi unul ușor sau unul anevoios. Vestea bună este că acum tehnologia ne ajută foarte mult și nu-ți trebuie un vape complex pentru a te bucura de vapat plăcut.

Vapatul standard

Pentru un fumător, vapatul standard este cea mai apropiată față de fumat. Vapatul standard, reprezintă în termeni simpli, vapat MTL cu un vape care are o rezistentă de cel puțin 1.0 ohm. Acestea sunt, de asemenea, cea mai accesibilă metodă de a vapa. Vapatul standard nu are că scop scoaterea unei cantități mari de abur, mai degrabă doar să satisfacă nevoile utilizatorilor.

Cum să vapezi cu un mod standard

Cu un dispozitiv standard MTL, sunt câteva aspecte care nu pun utilizatorului mari probleme dar îl ajută la personalizarea după preferințele legate de cantitatea de aer și voltaj.

De asemenea, utilizatorul trebuie să umple manual recipientul. E-lichidul ar trebui să aibă o concentrație de 70/30 PG/VG sau o concentrație optimă de 50/50. E-lichidele cu o concentrație mare de VG nu sunt recomandate pentru vape-urile cu rezistențe de 1.0 ohmi sau mai mult.

La un vape standard, utilizatorul trebuie să schimbe manual rezistențele ( coils ), din fericire nu este un proces complicat și poate fi făcut cu ușurință, tot ce trebuie făcut este să desfiletați vechea rezistentă și înlocuiți-o cu cea nouă. În general, o rezistență nouă are o perioadă de viață de una – două săptămâni.

 • Instalează noua rezistență
 • Umple tank-ul cu e-lichid, dar ai grijă să nu dai peste
 • Conectează tank-ul la mod
 • Așteaptă câteva minute ca rezistență să se amorseze
 • Setează voltajul la cel recomandat de producător sau cel de pe rezistențe
 • Dacă are airflow reglabil, ajustează-l după preferință
 • Este de preferat ca voltajul să nu treacă peste limita maximă impusă

Vapatul Sub ohm și în Temp Control ( TC )

Ce înseamnă Sub ohm ?

În alte cuvinte care este rezistența electrică. Așadar, acest lucru înseamnă că o rezistență sub ohm are o rezistență electrică mică, Acest lucru făcând posibilă folosirea unui număr mare de wați și prin urmare creearea unor nori mari.

Cu vapatul sub ohm sau în TC este cu totul altceva. Vei vapa din tank-uri cu rezistențe de sub 1.0 ohmi. Vei vapa cu setări mult mai puternice decât ale vapatului standard. Scopul acestor tipuri de vapat este să cresca cantitatea de abur pe care o formezi.

Pentru ambele tipuri de vapat vei folosi e-lichide care au în componență un procent mai mare de VG, de cel puțin 60%. Cantitatea de nicotină în general la aceste tipuri de vapat variază între 0mg și 6mg, asta dacă preferi sau nu să adaugi acest aditiv, deoarece datorită cantității mai mare de abur, nu vei mai avea nevoie de o cantitate la fel de mare de nicotină.

Cum să vapezi sub ohm

 • Instalează-ți rezistența pe tank, aici se folosesc numai RDA sau RTA
 • Amorsează-ți bumbacul cu e-lichid, nu mult, câteva picături
 • Asamblează-ți atomizorul înapoi
 • Montează atomizorul pe mod
 • Dacă atomizorul tău este de tip RTA, pune e-lichid în tank
 • Chiar dacă ți-ai amorsat bumbacul, așteaptă puțin ca acesta să fie saturat cu e-lichid
 • Ajustează wați la un nivel corespunzător
 • Dacă folosești o rezistență confecționată de un producător, poți ajusta la nivelul indicat de ei pe ambalaj
 • Utilizează procesul DL

Cum să vapezi în TC

 • Asigură-te că rezistența este confecționată dintr-un material potrivit pentru TC
 • Materialele folosite în general pentru TC sunt nickel sau SS
 • Nu poți folosi Kanthal pentru acest tip de vapat
 • Schimbă din dispozitiv pe modul TC
 • Folosește pașii dați pentru sub ohm

MTL vs. DL

Vaperii folosesc mulți termeni pentru diferite stiluri de vapat, așa că îți vom face viața mai ușoară înainte să intrăm în detalii.

Stilul MTL este la fel că procesul fumatului unui trabuc sau al unei țigări, aburul este întâi adunat în cavitatea bucală, apoi inhalat în plămâni.

Stilul DL este un procedeu diferit deoarece, aburul nu se mai oprește în cavitatea bucală, este inhalat direct în plămâni, un bun exemplu ar putea fi narghileaua.

Care este ideal pentru tine?

Cele două procedee au rezultate total diferite. De asemenea, stilul potrivit ție depinde și de așteptările tale de la vape.

Dacă dorești să ai o aromă mai intensă, ar trebui să alegi calea MTL

Dacă dorești să faci nori foarte mari, atunci ar trebui să alegi calea DL

Experiența vapatului – MTL vs. DL

Deoarece vaporii răman în gură pentru o vreme, aroma este mai intensă. Cu toate acestea, hit-ul este subtil în comparație cu DL. Această abordare este destul de similară cu fumatul. Ca urmare, foștii fumătorii care au trecut recent la vaping vor găsi mai plăcut. MTL este, de asemenea, ideal pentru cei care trag de mai multe ori din vape înainte să scoată aburul, în principal din cauza aromei și a hit-ului mai puțin simțit.

Pe de altă parte, DL oferă o experiență intensă pe care numai vaperii cu experiență o vor găsi satisfăcătoare, în timp ce poate fi copleșitoare pentru incepători. Hit-ul este intens deoarece vaporii trec repede prin gură. Recomandăm a nu se lăsa papilelor gustative destul timp cât să aprofundeze aromă.

Produsul – MTL vs. DL

Un produs de MTL în general va conține:

 • Un tank cu o rezistență de cel puțin 1,0 ohm
 • O baterie care poate dezvolta între 15-22w
 • Un drip-tip ( muștiuc ) îngust
 • Un airflow restrictiv
 • Este de preferat un lichid cu un procent mare de PG
 • Nicotină după preferință

Pe de altă parte, un produs DL în general va conține:

 • Un tank sub ohm cu o rezistență corespunzătoare
 • O baterie mai puternică
 • Un drip-tip ( muștiuc ) larg
 • Un airflow bogat
 • Este preferat un lichid cu un procent mare de VG
 • Nicotină între 0 – 6mg

Concluzii

Argumentele pro și contra MTL

 • Pro
  • Prețuri accesibile
  • Economic pe o durată lungă
  • Aromă intensă și vapor rece
  • Ideal pentru foștii fumători
 • Contra
  • Mai putin vapor

Argumentele pro și contra DL

 • Pro
  • O experiență mai plăcută în general
  • Mult mai multe produse pe piață
  • Nori mult mai mari
 • Contra
  • Poate fi copleșitor
  • Riscant
  • Creșterea posibilității de dry hit (vapat de pe vată uscată, lasă un gust urât în gură)
  • Mai puțină aromă

Rândul tău

Felicitări! Ai trecut cu brio acest curs despre cum să vapezi! După cum ai văzut, sunt multe lucruri de învățat despre vapat, noi am trecut numai peste lucrurile de început, dar tu trebuie să descoperi ce îți place și care sunt preferințele tale.

Vapatul este în totalitate despre gusturile personale. Varietatea de moduri și produse îți dau multe opțiuni de încercat, aceasta fiind una dintre frumusețile tehnologiei. Nu este un singur lucru care să fie compatibil cu toată lumea, dar tehnologia îți oferă controlul asupra personalizării.

Profită acum și bucură-te de vapat!

Comments (1)

 1. Cosmin spune:

  Daca vapez la un voltaj mai mare decat cel al acumulatorilor, ma supun vreo unui risc?
  Precizez ca am 2 acumulatori de 3.7V si eu vapez la 4.2V

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.