Blog
Deteriorarea ADN-ului produs de vaping este cu 96% mai mică decât fumatul
În 2016 a fost efectuat un studiu cuprinzător condus de Linsey Haswell din cadrul companiei British American Tobacco, prin care se sugerează faptul că vapatul cauzează cu până la 95% mai puțină deteriorare genetică prin comparație cu fumatul. Compania B.A.T. produce țigările Lucky Strike, Pall Mall și Dunhill (printre altele) și este o surpriză faptul că studiul sponsorizat de aceasta scoate în evidență riscurile mici asociate cu vapatul și riscurile mari asociate cu fumatul. Proiectul de cercetare era inițial orientat cu scopul aducerii unor dovezi pozitive în privința tehnologiei ‘heat-not-burn’ (IQOS – tutun încălzit).
Prezentarea generală a studiului
Studiul BAT, intitulat ‘Efectul biologic redus al aerosolului e-țigărilor comparat cu fumul țigărilor, evaluat în doze de nicotină normalizate in-vitro și toxicogenomica bazată pe analiza ARN-ului’, este publicat pe pagina de internet a jurnalului Nature (https://www.nature.com/articles/s41598-017-00852-y?WT.feed_name=subjects_biotechnology). În locul utilizării animalelor vii de laborator, cercetătorii au optat pentru construirea și utilizarea unui model tridimensional computerizat al sistemului respirator uman. Apoi au expus căile respiratorii atât la fumul inhalat în mod pasiv generat de țigările combustibile, cât și la aerosolul inhalat pasiv generat de țigările electronice. Prin comparație cu un studiu precedent, fumul și aerosolul conțineau niveluri egale de nicotină.
Oamenii de știință au măsurat și ratele de răspuns asociate cu aproximativ 1000 de gene diferite. Apoi au monitorizat mai mulți indicatori biologici:
- apoptoza
- procesele de biosinteză
- căile membranelor extracelulare
- semnalarea genetică de tip FNA
- adnotările funcționale GO și supraviețuirea genetică
- hipoxia
- procesele metabolice (de biosinteză)
- ratele de răspuns la stresul oxidativ
- Oxidative stress response rates
- qPCR (reacția în lanț cantitativă a polimerazei)
- izolarea ARN-ului
- secvențierea ARN-ului
Oamenii de știință sponsorizați de B.A.T. au determinat faptul că fumatul cauzează deteriorări măsurabile și imediate ale ADN-ului în aproximativ 876 de gene, într-o perioadă de timp de 24 de ore după fumat. Alte 204 gene au suferit un anumit grad de mutație genetică după 48 de ore. Între timp, aerosolul generat de țigara electronică a impactat negativ un total de doar 4 gene în aceeași perioadă de timp, însemnând o reducere de 96,4% a deteriorării ADN-ului prin comparație cu fumatul.
„Dovezile acumulate cu ajutorul testării in-vitro confirmă faptul că vapatul cauzează o deteriorare mai mică a sistemelor celulare, comparativ cu deteriorarea indusă de fumat. Exemplele de studii de evaluare in-vitro a aparatelor destinate absorbției de nicotină (produsele pentru încălzirea tutunului și țigările electronice) au folosit un model relevant de celulă, o strategie corectă de expunere, combinate cu o viziune holistică a ecranelor genomice nedirecționate pentru o evaluare cuprinzătoare a perturbărilor biologice.”
Cercetătorii au mai încercat și să identifice ce tipuri de afecțiuni sau boli ar putea fi cauzate prin deteriorare și prin mutațiile genetice asociate. Conform descoperirilor acestora, deteriorarea ADN-ului cauzată prin fumat se aseamănă celei asociate cu bolile de inimă, cancerul pulmonar, fibroză și numeroase alte tulburări respiratorii.
Source: https://www.vapes.com/blogs/news/dna-damage-from-vaping-is-96-less-than-smoking-says-big-tobacco-study