Blog
Expunerea la carcinogeni este redusă cu 64% la 2 săptămâni după trecerea la vapat
Legislatorii anti-vapat încearcă de cele mai multe ori să inducă în eroare opinia publică, afirmând că aerosolul generat de e-țigări este la fel de plin de carcinogeni și alte substanțe toxice precum fumul de țigară. Totuși, la nivel internațional, numeroasele studii efectuate de diferiți oameni de știință sugerează exact contrariul. De exemplu, un studiu efectuat în SUA demonstrează faptul că fumătorii care trec la vapat chiar și pentru un minim de 2 săptămâni își vor reduce expunerea la carcinogeni cu 64%.
Studiul este condus de dr. Maciej Goniewicz, un specialist în “controlul tabacului” și om de știință la Institutul pentru Cancer “Roswell Park”. Studiul denumit “Expunerea la nicotină și intoxicanți selectați în fumătorii de țigări combustibile care au trecut la țigările electronice”, se bazează pe obiectivul determinării efectelor pozitive și/sau negative ale nicotinei asupra corpului fizic. Ceea ce au descoperit oamenii de știință este de-a dreptul uimitor.
Rezumatul studiului “Roswell Park”
Echipa lui Goniewicz a început prin selectarea a 20 de fumători care au fost de acord să treacă complet la vapat pentru un minim de 2 săptămâni. În timpul experimentului, au fost colectați și analizați indicatori biologici specifici fiecărui participant, precum mostre de sânge și urină. Ideea inițială era aceea a analizării mostrelor pentru detectarea nivelurilor de nicotină și compararea lor cu alți indicatori biologici precum pulsul, tensiunea și factori ai sistemului respirator.
Dar în timpul studiului, cercetătorii s-au decis să monitorizeze prezența mai multor carcinogeni, compuși organici volatili și altor toxine asociate cu țigările combustibile, incluzând următoarele:
- (7) metaboliți asociați cu nicotina
- (13) carcinogeni regăsiți în fumul țigărilor combustibile
- (17) carcinogeni regăsiți în amestecuri de tabac pentru țigări combustibile
- (1) nitrozamina asociată cu țigările combustibile
- (4) polycyclic aromatic hydrocarbons, including:
- Fluorene
- Naphthalene
- Phenanthrene
- Pyrene
- (8) Volatile Organic Compounds, including:
- Acrylamide
- Acrylonitrile
- Acrolein
- Benzene
- Crotonaldehyde
- Ethylene oxide
- Propylene oxide
- 1,3-Butadiene
După analizarea indicatorilor biologici din mostrele tuturor participanților la începutul, mijlocul și finalul tranziției de 2 săptămâni, oamenii de știință au observat o reducere cu 57% în expunerea la carcinogeni după doar 7 zile de vapat. După 2 săptămâni, rata reducerii a ajuns la 64%.
“Nivelurile nicotinei și ale unor hidrocarburi policiclice aromatice nu s-au schimbat după trecerea de la fumul de țigară la vapatul electronic. Toți ceilalti indicatori biologici s-au redus semnificativ după o săptămână de la trecerea la e-țigări (p<.05). După o săptămână, cea mai mare reducere în procentajul indicatorilor biologici a fost observată pentru metaboliții 1,3-butadien, benzen și acrilonitil. Cantitatea totală de NNAL, un metabolit al NNK, a scăzut cu 57%-64% după una și două săptămâni, în timp ce nivelul 3-hidroxifluoren a scăzut cu 46% după o săptămână și 34% după a doua săptămână.”
Pentru a fi clar, doar douăzeci de fumători au participat la studiul Goniewicz și doar 45 la sută dintre acești voluntari au reușit să finalizeze experimentul. Celelalte 55 la sută fie au renunțat, au fost expulzate dintr-un anumit motiv, fie pur și simplu au revenit la fumat, ceea ce a însemnat o descalificare automată.
Această cifră de 45% este, în sine, extrem de remarcabilă. În orice alt studiu vaping, oamenii de știință ar putea evidenția acest punct de date unic ca o concluzie științifică semnificativă. La urma urmei, o rată de succes de 45% pentru consumul de vapori ca instrument de renunțare la fumat nu este nimic de strănut.
Dar Goniewicz pare să fie mai interesat de conținutul cancerigen al e-cigurilor, lucru admirabil. Aici sperăm că își va continua cercetările în viitor, poate cu un grup de control și mai mare de participanți. Pentru a trece în revistă studiul de vapori Roswell Park în întregul său, este publicat pe site-ul Oxford Academic Nicotine and Tobacco Research.