Livrare gratuită la comenzile peste 149 RON în limita kilometrilor interni Fan Courier | Comenzile se onorează în maxim 3-4 zile lucrătoare | Contact: +40 758 840 785

Această secțiune conține explicațiile corecte pentru cei mai importanți termeni din lumea vaping-ului.

A

Advanced Personal Vapourizer (APV – Vaporizator personal avansat) – APV-urile conțin în general un acumulator de capacitate mare și caracteristici de reglare a volților, waților și temperaturii. Denumirea generală pentru un APV este MOD (modified e-cig/țigară electronică modificată).

Adjustable Airflow (Flux de aer reglabil) – Această caracteristică este întâlnită în cazul atomizoarelor și prin ea se permite controlul fluxului de aer la inhalare.

All Day Vape (ADV) – Aceasta este o abreviere folosită de vaperi atunci când fac referire la un e-lichid de care sunt mulțumiți și pe care îl pot vapa constant de-a lungul zilei.

Analogice – Este un termen de jargon folosit de vaperi pentru a descrie țigările convenționale (cu tutun).

B

BCC – Abreviere pentru „bottom coil clearomizer”, o variantă de vaporizator care folosește un atomizor (elementul de încălzire a rezistenței) în partea de jos a cliromizorului.

BDCC – Abreviere folosită pentru indicarea elementului de încălzire dual al cliromizorului („bottom dual coil clearomizer).

Box Mod – Un box mod este orice PV (vaporizator personal) sau APV (vaporizator personal avansat) care are forma unei cutii și anumite caracteristici de reglare a funcției de vaporizare. Cele mai populare clase de box mod-uri sunt: 10-30 wați; 50-80 wați; 100+ wați.

Breathing (aerisirea e-lichidului) – Este procesul de expunere a e-lichidului la aer cu scopul vaporizării oricărui compus alcoolic prezent. Acest proces poate îndulci anumite arome.

BVC (Bottom Vertical Coil) – O abreviere pentru rezistențele verticale. Este un design foarte popular de rezistențe pentru atomizor.

C

Cartomizor – Este o combinație de cartușe și atomizoare de unică folosință. Conțin mai mult e-lichid decât atomizoarele normale.

Cig-A-Like – Orice dispozitiv pentru vapat care are aparența unei țigări convenționale.

Clapton Coil (rezistență Clapton) – Rezistența este făcută cu ajutorul unui fir de sârmă mare îmbinat cu un fir de sârmă mai mic, precum coarda unei chitări (de aici și denumirea de Clapton).

Cliromizor (Clearomizer) – Un cliromizor este o versiune transparentă a cartomizorului, făcut în general dintr-un plastic subțire. Cliromizoarele conțin aproximativ 2-3ml de e-lichid.

Coil (rezistență) – Aceasta este formată dintr-un fir de sârmă folosit pentru vaporizarea e-lichidului prin inducție electrică termică. Acest fir de sârmă este împăturit în bumbac sau ceramică, iar cele mai comune aliaje folosite sunt Nichel-Crom și Kanthal.

D

Deck (punte) – Aceasta este baza prin intermediul căreia se conectează polul plus și polul minus situat pe RBA/RDA (rebuildable base atomizer/rebuildable dripp atomizer), folosită pentru menținerea e-lichidului la distanță de conexiunea cu bateria/acumulatorul.

Diacetil – Este o aromă alimentară folosită în compoziţia anumitor e-lichide datorită aromei de unt (folosită și în unele produse cu floricele de porumb). Diacetilul poate cauza bronșiolită obliterantă (cunoscută popular sub denumirea de plămâni popcorn) dacă este inhalat în cantități mari. Majoritatea producătorilor de e-lichide nu mai utilizează această aromă datorită riscurilor pentru sănătate pe care le prezintă. Toate produsele Global Hubb NU conțin diacetil.

Draw (inhalare) – Un termen folosit pentru inhalarea aerosulului prin plasarea gurii pe muștiucul atomizorului.

Dripping – Este o modalitate de a vapa prin picurarea e-lichidului direct în camera atomizorului. Această metodă redă cel mai bine aroma și produce cea mai mare cantitate de aerosol vaporizat.

Drip Tip (muștiuc) – Un accesoriu cu o deschidere în centru care permite trecerea aerosolului vaporizat din atomizor în gura/plămânii utilizatorului. În cazul atomizorului de tip dripper, nu este nevoie de îndepărtarea acestuia cu scopul picurării de e-lichid.

E

eGo (varianta eGo) – Un tip de țigară electronică care utilizează pin-ul de conexiune 510 și care permite atașarea de componente tip 510.

E-Juice (e-zeamă) – Soluția vaporizată în cadrul unui atomizor, conținând glicerină vegetală (VG), propilen glicol (PG) și/sau nicotină și arome.

E-lichid – Un alt termen popular pentru E-juice.

E-NIC (Inhalator electronic de nicotină) – Un sinonim pentru țigară electronică.

F

Flooding (inundare) – Situația în care se introduce prea mult e-lichid în atomizor. Indicativul inundării este producerea unui sunet de bolboroseală atunci când se încinge rezistența prin apăsarea butonului de pornire.

Formaldehidă – O substanță care poate fi produsă similar producerii de acroleină atunci când un e-lichid este încălzit la temperaturi foarte mari. Formaldehida este catalogată ca fiind cancerigenă.

Forumuri – Există un număr tot mai mare de forumuri dedicate subiectului general de vaping.

Fuse (siguranță) – O siguranță creată special pentru utilizarea în modurile mecanice cu scopul prevenirii unor tipuri de descărcări forțate ale acumulatorului.

Fused Clapton – O rezistență Clapton care are două sau mai multe fire de sârme în centrul ei, spre deosebire de o rezistență Clapton standard.

G

Genesis Atomizer (atomizor Genesis) – un RBA (rebuildable base atomizer) care folosește o plasă din oțel inoxidabil în locul uneia din silica și stă în partea de sus a unui rezervor (făcut de obicei din sticlă) având una sau mai multe orificii în punte care duc la rezervor.

GG (Golden Greek) – O marcă de moduri mecanice de calitate produsă în Grecia.

Glassomizer – Un tip de cliromizor pentru care se folosește sticlă în locul plasticului convențional la crearea rezervorului. Un exemplu de „glassomizer” este Kanger Protank.

Goose Neck – O extensie flexibilă pentru vaporizatorul personal (PV). „Goose Necks” vin într-o varietate de culori și dimensiuni..

Grub Screw – Un tip de șurub folosit în posturile atomizorului. Vârful este ascuțit pentru o mai bună securizare a firelor.

H

Heat steeping (macerarea prin căldură) – Un proces de accelerare a procesului de macerare prin plasarea recipientului cu e-lichid într-o baie de apă fierbinte sau într-un mediu cald pentru o anumită perioadă de timp.

High Resistance (rezistență înaltă) – Un atomizor sau cartomizor care permite utilizarea unor rezistențe clasate ca mari din punctul de vedere al valorii în ohm, comparativ cu echipamentul standard. Permite unui utilizator să aplice voltaje mari rezistenței folosite.

Hit – procesul de inhalare a aerosolului vaporizat.

Hot Spot – Zone de căldură excesivă în cadrul firului de sârmă folosit în rezistența atomizorului. Hot-spot-urile cauzează dry-hit-urile (pufurile din bumbac uscat şi/sau ars).

HV Mod – O baterie duală sau un MOD amplificat (din perspectiva alimentării cu energie electrică) care permite vaporizarea e-lichidului prin folosirea unor tensiuni mari.

I

Inception Coil (rezistență de inițiere) – O microrezistență folosită în interiorul unei macrorezistențe făcută dintr-o singură bucată de fir de sârmă.

Inhale – Acțiunea de a inhala în plămâni aerosolul vaporizat.

K

Kanthal Wire (fir de kanthal) – Un grup brevetat de aliaje fier-crom-aluminiu (FeCrAl) folosit în aplicațiile care folosesc temperaturi mari.

Kanthal – Un tip specific de fir de sârmă folosit în rezistențele țigărilor electronice, comercializat în general pentru atomizoarele servisabile.

Kanthal A1 – O clasă specifică de fir de Kanthal considerat a fi cel mai eficient fir de sârmă pentru rezistențele atomizoarelor.

L

Leaking (scurgere) – E-lichidul se poate scurge prin partea de bază a cliromizorului/atomizorului/cartomizorului pe baterie, cauzând în anumite cazuri probleme de funcționare sau chiar scurtcircuit.

Lithium Ion Batteries (baterii/acumulatori litiu-ion) – Sunt considerate ca fiind cele mai rezistente și puternice baterii de pe piața țigărilor electronice și au diferite dimensiuni și capacități de acumulare.

Low Resitance (rezistență joasă) – Un atomizor sau cartomizor cu o valoare mică în ohmi comparativ cu echipamentul standard. Acest lucru cauzează în general ca rezistența să se încălzească mult mai repede și să producă o cantitate foarte mare de aerosol.

Lung Hit (direct-to-lung) – O alternativă la metoda inhalării MTL (mouth-to-lungs), prin care aerosolul vaporizat ajunge direct în plămâni. Necesită în general un flux de aer masiv.

M

Mechanical Mod (Mech Mod, Mech PV, Mech/ mod mecanic) – O țigară electronică care nu are nici o componentă electronică (cip electronic). Este un tub metalic alimentat de un acumulator, cu un buton de pornire mecanic și un suport plasat în partea de sus care permite atașarea unui atomizor.

Micro Coil (microrezistență) – Un tip de rezistență pentru care se folosește un fir de sârmă a cărui spire sunt unite.

Milligrams (mg/miligrame) – Unitatea de măsură pentru intensitatea nicotinei în e-lichid. Nivelurile tipice sunt 0mg, 3mg, 6mg, 12mg, 18mg. În Uniunea Europeană, legislația TPD (Tobacco Products Directive) limitează intensitatea nicotinei la 20mg/ml.

Millilitres (ml) – Cantitatea de lichid din orice rezervor.

Mod (prescurtare pentru modificare) – La origine, termenul făcea referire la modificarea unei lanterne sau la folosirea unei baterii pentru alimentarea unui vaporizator, dar acum este folosit în jargonul vaperilor pentru indicarea oricărui dispozitiv pentru vapare care nu are aparența unei „țigări”.

Mouth-to-Lungs (MTL Hit/inhalare gură-plămâni) – Aerosolul vaporizat este inhalat în prima fază în gură iar apoi este inhalat în plămâni. Această metodă redă aroma mai intens în gură.

N

NicShot (concentrat de nicotină) – E-lichid conținând nicotină; este un termen folosit și pentru nicotină.

Nicotine (Nic) – Substanță regăsită în țigările combustibile și în e-lichidul țigărilor electronice, care induce o senzație plăcută utilizatorului. Este un alcaloid regăsit în tutun și alte vegetale (cartofi, roșii, vinete, conopidă, ardei gras). În cadrul e-lichidelor este folosită în diferite concentrații.

Nicotine Level (Concentrația de nicotină) – Cantitatea desemnată de nicotină per mililitrii de e-lichid. Se calculează în general sub forma mg/ml.

O

Ohm – Unitate de măsură pentru rezistența electrică. O rezistență cu o valoare în ohm mică produce mai mult abur decât o rezistență cu o valoare mare.

Organic Cotton Coils – un tip nou de rezistență făcut de KangerTech. Prezintă un element mare de încălzire pentru care se folosește bumbac organic japonez, având o durată de viață mai mare decât majoritatea rezistențelor de alt tip.

P

Passthrough („a trece prin”) – Caracteristica unui dispozitiv conectat direct prin portul USB la adaptorul de priză sau la calculator, care permite vaparea în timpul încărcării.

Pen Style („țigară electronică tip pix”) – Unul dintre tipurile de țigări electronice disponibile.

Personal Vaporizer (PV/vaporizator personal) – O altă denumire pentru țigările electronice, folosită în general pentru indicarea unor sisteme de vaporizare neconvenționale.

Propylene Glycol (PG) – Una dintre cele două substanțe folosite pentru prepararea e-lichidului.

Priming/Prime (amorsare) – Acțiunea de a pregăti rezistența atomizorului prin adăugarea câtorva picături de e-lichid cu scopul evitării dry-burn-ului. Nu este necesară pentru atomizoarele de tip dripper.

R

RBA – Rebuildable Base Atomizer

RDA – Rebuildable Dripping Atomizer

RDTA – Rebuildable Dripping Tank Atomizer

RTA – Rebuildable Tank Atomizer

S

Steeping (macerare) – Acțiunea de macerare a e-lichidului într-un recipient după amestecarea bazei cu aroma și/sau nicotina. Toate e-lichidele Global Hubb sunt lăsate la macerat cu scopul amplificării aromei.

Stovetop Coil (rezistență plată) – Rezistențele plate sunt similare elementului de încălzire din cadrul plitelor și cuptoarelor electrice. Datorită acestei forme este posibilă vaporizarea unor cantități enorme de e-lichid.

Sub-Ohm-ing – practica creșterii intensității curentului electric din acumulator (folosind Legea lui Ohm) prin reducerea valorii ohm-ilor rezistențelor cu scopul obținerii unor cantități mai mari de aerosol vaporizat.

Sweet Spot – Echilibrul dintre mai multe variabile necesar pentru obținerea unui vape satisfăcător. Acestea sunt cele mai comune variabile: voltaj, wataj, rezistență și punctul de vaporzare a e-lichidului.

T

Throat Hit (tăria la inhalare) – Senzația resimțită de un utilizator de țigară electronică atunci când inhalează aerosolul vaporizat. Majoritatea vaperilor preferă ca acest „throat hit” să fie similar celui resimțit la fumarea țigărilor convenționale. Pentru obținerea unui „throat hit” satisfăcător se folosește baza PG (propilen glicol).

Tiger Coil – Orice rezistență pentru care se folosește un fir de Kanthal în jurul căruia se fac spire cu un alt fir plat de sârmă, similară cu rezistența de tip Clapton.

Topping Off – Adăugarea de e-lichid în rezervorul atomizorului.

U

Unprotected Battery – Orice baterie bazată pe litiu care nu are protecție împotriva scurtcircuitului sau orice altă situație care poate cauza supraîncălzire.

USB Charger (încărcător cu mufă USB) – Încărcătorul de acumulatori pentru țigări electronice care permite conectarea acumulatorului la portul USB al calculatorului sau adaptorului de priză.

V

Vapegasm – Experiența de care beneficiază un vaper atunci când schimbă atomizorul sau cartomizorul.

Vaper – Denumirea dată oricărui utilizator de țigări electronice.

Vaper’s Tongue – Aceasta este o problemă comună printre vaperi atunci când vapează prea mult aceeași aromă iar papilele gustative se desensibilizează pentru acea aromă.

Vapour – Aerosolul vaporizat cu ajutorul atomizorului alimentat de acumulator.

Vaporizer – Vaporizatorul transformă un lichid în gaz sau abur. Este un alt termen folosit pentru țigara electronică sau PV (vaporizatorul personal).

Vapour Production (producția de abur) – Asociat în mod normal cu lichidele. Indică cantitatea de abur inhalată dintr-o țigară electronică.

Vertical Coil – Spre deosebire de rezistențele orizontale, acestea sunt rotite la 90 de grade. Permit în general un flux de aer mai eficient în cadrul atomizoarelor servisabile de tip dripper.

VG (Glicerină Vegetală) – Un ingredient folosit în compoziția e-lichidului. Are un gust dulce, o toxicitate minimă și este mai vâscos decât propilen glicolul (PG). Este folosit în general pentru e-lichidele care se doresc a fi mai vâscoase (producție mai mare de abur) sau pentru e-lichidele căutate de utilizatorii care au alergie la PG.

Voltage – Cantitatea de energie cinetică care, atunci când este cuplată cu o rezistență, creează wataj.

VW (Variable Wattage) – Orice PV, APV sau Mod care permite utilizatorului reglarea watajului în funcție de rezistența atomizorului folosit.

W

Watt – Intensitatea căldurii rezistenței atomizorului folosit pentru vaporizarea unui e-lichid.

Wick (fitil) – Este un fitil făcut din bumbac folosit pentru absorbția lichidului din rezervor si conectarea lui cu rezistența. Există mai multe tipuri de fitil în funcție de materialul din care este făcut: siliciu, bumbac, material ceramic, etc.

Wicking – Procesul de osmoză prin care un fluid trece dintr-o zonă saturată cu lichid spre o zonă nesaturată cu lichid, cu scopul obținerii unui echilibru.

Wrap (spiră) – Răsucirea firului de sârmă atunci când se modelează rezistența.

Numere/Valori

Urmează o listă de numere reprezentative pentru diferite aspecte ale vaping-ului:

26650 – Un tip de acumulator cu suprafețele catodului și anodului (plusului și minusului) mari.

401, 402 și 403 – Se referă la varietatea de lungimi ale țigărilor electronice.

510 – Cel mai popular și comun stil de înșurubare a componentelor țigării electronice. Creat inițial de compania Joyetech, a devenit rapid standardul în industrie. Este cunoscut și ca pin „masculin”.

808 sau KR808 – Unul dintre multele tipuri de țigări electronice disponibile.

901 – Un atomizor cu un pin „feminin”. Nu este compatibil cu pinul de conexiune 510.

18350 – Un tip de acumulator care are dimensiunea de 18mm x 35mm, folosit pentru modurile mici şi are în general un nivel mic al amperajului.

18650 – Un tip de acumulator Li-Ion foarte popular în contextul APV-urilor, mod-urilor mecanice și a mod-urilor tubulare.