SĂNĂTATE

Membrii parlamentului britanic spun că o legislație mai relaxată care vizează industria țigărilor electronice ar reduce numărul de decese cauzate de fumat

1 4

Guvernul a fost rugat să regândească interzicerea vapatului în spațiile publice și să reducă taxele impuse acestei industrii

Guvernul ratează o oportunitate importantă de a reduce decesele cauzate de fumat, spune un comitet format din membrii ai parlamentului britanic care cer reducerea taxelor impuse industriei țigărilor electronice. Tot ei sunt cei care cer atât o permisivitate mai mare atunci când vine vorba de afișarea reclamelor, cât și o reanalizare a legilor care interzic vapatul în mijloacele de transport în comun, trenuri și spații publice.

Raportul comitetului format din membrii ai tuturor partidelor din Anglia, în care se regăsesc dovezile aduse din sfera științifică și tehnologică, sugerează faptul că riscul asumat de fumătorii care continuă să fumeze întrece cu mult incertitudinea vis-a-vis de posibilele efecte dăunătoare ale vapatului. Direcția de Sănătate Publică din Anglia (NHS) a publicat deja un raport în care se afirmă faptul că utilizarea țigărilor electronice este cu 95% mai puțin dăunătoare decât fumatul țigărilor combustibile (https://www.theguardian.com/…/public-health-england-e-cigar…).

Sir Norman Lamb, șeful comitetului, a afirmat următoarele în fața jurnaliștilor de la The Guardian: „Adevărul trist este că 79.000 de persoane din Anglia încă mor în fiecare an din cauza fumatului, aspect care este oneros, în mod particular atunci când știm că există mijloace alternative prin care se poate reduce numărul deceselor”.

Raportul a fost formulat prin luarea în calcul a statisticilor publicate de către NHS, prin care se arată faptul că numărul persoanelor care apelează la serviciile publice anti-fumat a scăzut cu 11% în cel de-al șaselea an consecutiv în care s-a înregistrat o scădere. Asociația Guvernamentală Locală, a cărei membrii sunt responsabili cu astfel de servicii, împreună cu grupul ASH (Action on Smoking and Health), afirmă că autoritățile locale nu sunt finanțate adecvat. Raportul membrilor parlamentului britanic sugerează faptul că 2,9 milioane de persoane din Anglia folosesc țigările electronice cu scopul renunțării la fumat și ‘zeci de mii’ renunță anual cu succes datorită vapatului. Lamb, un fost ministru al departamentului de asistență socială, spune că are un interes particular în ajutarea persoanelor cu probleme psihiatrice ale căror rate de fumat, situate la aproximativ 40%, sunt mai mari decât în cazul restului populației din Anglia.

„Este șocant faptul că o treime din departamentele responsabile cu problemele psihiatrice din cadrul NHS interzic utilizarea țigărilor electronice.” Tot el afirmă că „atunci când oamenii sunt pacienți, influențarea comportamentului este o oportunitate de aur, și totuși, NHS nu reușește să ia în considerare dovezile.”

Raportul recunoaște faptul că nu se cunosc cu exactitate toate posibilele efecte dăunătoare și cere efectuarea mai multor studii relevante în sensul utilizării țigărilor electronice și a produselor cu tutun încălzit (IQOS, GLO). În același timp respinge opinia unor grupuri anti-vapat din SUA cum că tinerii și copiii vor încerca țigările electronice, vor deveni dependenți de nicotină și vor începe să fumeze. Astfel de opinii au fost stimulate de scandalul recent din SUA dintre grupurile anti-vapat și faimoasa companie JUUL a cărei dispozitiv cu o dimensiune redusă a devenit foarte popular printre tinerii din licee. Același dispozitiv a devenit disponibil și în Anglia. Argumentul cum că țigările electronice reprezintă „o poartă” spre fumat nu este dovedit prin fapte, spune Lamb. Copiii le încearcă, „dar numărul celor care continuă este mic”.

Comitetul presează guvernul să ‘relaxeze’ legislația impusă industriei țigărilor electronice, care în cele mai multe cazuri a ajuns să fie la fel de controlată legislativ ca și industria țigărilor combustibile.

Sir Norman Lamb mai adaugă faptul că „fumatul rămâne o criză națională de sănătate și că guvernul ar trebui să ia în considerare mijloacele inovative pentru reducerea numărului de fumători”. „Țigările electronice sunt mai puțin dăunătoare decât țigările convenționale, dar actuala politică și legislație nu reflectă suficient acest aspect , iar birourile, mijloacele de transport și spațiile publice ar trebui să fie excluse de pe lista interdicțiilor cauzate de o percepție eronată prin care se confundă țigările electronice cu cele combustibile. Nu există nici o rațiune vis-a-vis de sănătatea publică printr-o astfel de atitudine eronată”.

Prin acest raport se cere guvernului și agențiilor de control a produselor medicale să colaboreze cu industria țigărilor electronice în moduri care să-i permită să obțină licența medicală pentru ca țigările electronice să poată fi prescrise prin intermediul Direcției de Sănătate Publică (NHS).

Se dorește renunțarea la interdicțiile care limitează capacitatea atomizoarelor. În raport se mai spune că „limitarea concentrației de nicotină din e-lichide îi determină pe unii dintre utilizatori să își crească numărul și durata pufurilor pentru a asimila nivelul de nicotină dorit și îi poate determina pe fumătorii înrăiți să renunțe cu totul la a mai folosi țigările electronice.”

Cu toate că Lamb era un oponent al procesului de retragere din Uniunea Europeană, el susține faptul că prin Brexit se oferă oportunitatea ca Anglia să își facă propriile reguli în privința țigărilor electronice și să nu fie obligată să se supună legislației promovate și aplicate de UE. El dorește o reanalizare a interdicției aplicate „snus-ului”, un produs cu tutun ingerat oral care este interzis în Europa cu excepția Suediei, unde este făcut și unde doar 5% din populație fumează.

„În timp ce raportul ar putea fi privit de unii ca fiind radical datorită recomandării acțiunii de a facilita utilizarea țigărilor electronice, din punctul de vedere al unui om de știință, este binevenit și de bun simț datorită numărului mare de dovezi care motivează acțiunea în acest sens. Sper să aibe un impact major asupra evoluției formulării noii legislații”, spune profesorul Robert West, directorul departamentului de studii asupra tabacului din cadrul UCL (University College London).

Daniel Pryor, din cadrul Institutului Adam Smith, este de părere că informațiile din raport reprezintă „vești formidabile pentru sănătatea publică și drepturile de alegere ale consumatorului”. Permiterea reclamelor unor astfel de produse pentru consumatori, este o propunere importantă. Tot el a declarat că „majoritatea fumătorilor din Anglia nu cunosc faptul că țigările electronice sunt semnificativ mai sănătoase decât fumatul (țigărilor combustibile) și această situație se agravează tot mai mult”.

Source: https://www.theguardian.com/society/2018/aug/17/relaxing-e-cigarette-laws-would-cut-smoking-deaths-say-mps

Lasă un răspuns