Livrare gratuită la toate comenzile peste 149 RON | [email protected]

Opinia oamenilor de știință: inhalarea pasivă a aerosolului generat de țigările electronice nu este dăunătoare

Chiar dacă ‘vaping-ul’ este un fenomen global care s-a dezvoltat începând cu anul 2004, adevărata sa rată de creștere a fost evidențiată de progresele înregistrate de această industrie în ultimii ani, odată cu creșterea numărului de consumatori și producători. Din păcate, concomitent cu această creștere pozitivă a fost observată și o tendință mediatică și legislativă negativă pentru desconsiderarea efectelor benefice pe care această alternativă o oferă sutelor de milioane de fumători la nivel global.

Unul dintre cele mai dezbătute aspecte este cel al inhalării pasive a aerosolului generat de aparatele pentru vapat. Similar cu fumătorii, cei care vapează sunt acuzați de faptul că poluează aerul ambiental și îi obligă pe cei din jurul lor să se expună la „vapatul pasiv”. Într-unul dintre studiile citate des, cu toate că este efectuat eronat, se afirmă faptul că vapatul deteriorează calitatea aerului din spațiile închise prin depozitarea de particule toxice.

Ținem să precizăm, contrat afirmației de mai sus, că a vapa nu înseamnă a fuma, iar aburul nu este fum de țigară (care conține peste 4000 de substanțe chimice – unele toxice – dintre care 69 sunt considerate cancerigene). Aerosolul vaporizat are o concentrație de 40 ppm (particule de aerosol per 1 milion particule de aer), în timp ce fumul de țigară are o concentrație de 970 ppm. În esență, e-lichidul (substanța vaporizată) conține câteva ingrediente care, în condiții normale de utilizare, nu produc substanțe toxice. Cel puțin asta este ceea ce indică un studiu științific revizuit internațional.

Dovezile indică faptul că vapatul nu afectează negativ calitatea aerului din spațiile închise

Studiul la care facem referire a fost publicat în Jurnalul Bibliotecii Publice a Științei (http://journals.plos.org/plosone/article…). În cadrul lui a fost examinată calitatea aerului regăsită în 300 de locuințe din zona San Diego (SUA), prin compararea aerului din spațiile în care se fumează, cu cel din spațiile în care se vapează și cu cel din spațiile în care nici nu se fumează și nici nu se vapează. Oamenii de știință au instalat echipamente de monitorizare în toate locuințele, iar informațiile adunate au fost transmise mai departe pentru analiză. În cele 43 de locuințe în care se vapează constant nu a fost observată nici o creștere a gradului de poluare a aerului.

„Nu am observat diferențe aparente în distribuția săptămânală de particule între cele 43 de locuințe în care se vapează și locuințele în care nu se fumează și nici nu se vapează.”

În concluzie, vapatul în spațiile închise are același efect ca vapatul în spațiile deschise. Calitatea aerului nu se va schimba și mai mult ca sigur că nimeni nu va fi pus în pericol. Conform oamenilor de știință, vapatul pasiv nu există și dacă există nu induce efecte adverse pentru sănătatea celor din jur. Mai mult, până în prezent nu există dovezi certe prin care să se determine faptul că vapatul ar fi periculos chiar și pentru cei care vapează (în condițiile normale de vapare). Unul dintre cele mai citate studii este cel al Direcției de Sănătate Publică din Anglia, în care se afirmă pe baza dovezilor că vapatul este cu 95% mai lipsit de riscuri decât fumatul, iar autorii lui încurajează utlizarea țigărilor electronice ca mijloc de renunțare la fumat.

https://assets.publishing.service.gov.uk/…/Ecigarettes_an_e…

Alte studii focalizate pe aspectul vapatului pasiv au revelat aceeași concluzie: vapatul nu este periculos pentru cei care ar putea inhala pasiv aerosolul. Igor Burstyn, de la Universitatea Drexel, este un om de știință care a efectuat una dintre cele mai amănunțite analize a vapatului pasiv.

https://bmcpublichealth.biomedcentral.com/…/10.1186/1471-24…

El a examinat peste 9000 de observații legate de aerosolul rezultat prin vaporizarea e-lichidelor, folosind aceleași reguli cu cele folosite pentru asigurarea calității aerului ambiental la locul de muncă și luând în considerare refuzul categoric al persoanelor nefumătoare sau care nu vapează de a inhala pasiv aerosolul vaporizat. Apoi a analizat particulele aeropurtate produse de vapat, iar concluzia sa este rezumată în următoarea afirmație: „Actuala cunoaștere legată de chimia lichidelor și aerosolilor asociați cu țigările electronice indică faptul că nu există nici o dovadă a expunerii prin inhalarea aerosolului vaporizat la efecte adverse asupra sănătății conform standardelor utilizate pentru siguranța spațiilor închise la locul de muncă.”

Asta înseamnă că nu există nici un pericol pentru orice persoană care stă în aceeași cameră cu cineva care vapează. În concluzie, agențiile care sunt responsabile cu asigurarea calității aerului la locul de muncă ar trebui să permită vapatul.

Oamenii de știință din cadrul Colegiului Regal al Medicilor din Anglia au ajuns la aceeași concluzie. Studiul lor, intitulat „Nicotina fără fum”, dezaprobă complet susținerea afirmației că aerosolul vaporizat este la fel ca fumul generat prin arderea țigărilor.

https://www.rcplondon.ac.uk/…/nicotine-without-smoke-tobacc…

În opinia lor, cea mai mare îngrijorare în acest sens o reprezintă posibilitatea expunerii pasive la nicotină, dar din rezultatele lor „nicotina din aburul expirat poate să se depună pe suprafețe, dar la niveluri atât de mici cantitativ, nu există nici un mecanism plauzibil prin care ar putea afecta negativ sănătatea corpului fizic.”

Conform studiului menționat mai sus, publicat de către Direcția de Sănătate Publică din Anglia, expunerea secundară la nicotina vapată este nulă, aceasta fiind cu 169 de ori mai redusă decât în cazul fumului de țigară.

Comunitatea ‘anti-vaping’ susține frecvent existența riscului inhalării de compuși organici volatili (COV), afirmând că țigările electronice îi creează și notând proprietățile lor cancerigene. În realitate, un studiu din anul 2015 efectuat de către Consiliul Spaniol al Cercetării Științifice (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26243705) a urmărit compararea aerosolului vaporizat cu fumul de țigară, pentru detectarea celor 156 de compuși organici volatili. NU au găsit nici măcar unul în aerosolul vaporizat. Celebrul doctor Konstantinos Farsalinos a comentat rezultatele studiului, afirmând că prin el se demonstrează faptul că există mai mulți compuși organici volatili în aerul normal expirat decât în aburul produs de țigările electronice. http://www.ecigarette-research.org/…/w…/whatsnew-2015/226-sp

sursa: https://www.econotimes.com/Scientists-Weigh-In-Secondhand-V…

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.