GHIDURI, SĂNĂTATE

Adevărul despre țigările electronice

justitia 2597016 1920

Țigările electronice sunt cu siguranță mai putin nocive decât fumatul. Dar “mai bune decât fumatul” nu înseamnă neapărat că sunt “bune pentru tine”

De zeci de ani, medicii și guvernele încearcă să dezobișnuiască fumătorii de obiceiul lor nociv, însă s-a dovedit a fi o sarcină foarte dificilă deoarece nicotina crează dependență la fel de repede ca heroina sau cocaina. Din fericire, există o mulțime de metode aprobate oficial pentru a renunța la fumat. Oamenii pot încerca inhalatoare, gume, pastile, plasturi, spray-uri nazale și medicamente eliberate pe bază de prescripție medicală. Totul poate ajuta, dar puține dintre aceste metode replică cu succes ritualul din jurul țigărilor, iar acest lucru limitează atracția în fața celor mai înrăiți dintre fumători.

Date fiind aceste probleme, țigările electronice au apărut în urmă cu aproximativ un deceniu. Spre deosebire de țigarile obișnuite care se bazează pe arderea tutunului, țigarile electronice folosesc o încărcătură electrică pentru a vaporiza o doză de nicotină (însoțită adesea de diverse substanțe chimice de aromatizare). Acestea s-au dovedit extrem de populare, în special în America, Marea Britanie și Japonia, unde oficialii din domeniul sănătății au ajuns rapid la concluzia ca sunt mult mai bune decât fumatul. Consumatorii, spune Robert West, profesor de psihologie a sănătății la University College London, “votează cu plămânii lor”.

Cu toate acestea, nu toată lumea este fericită. E-țigaretele sunt relativ noi, deci informațiile despre efectele adverse sunt încă puține. Alții își fac griji cu privire la cine le folosește. Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA – autoritate americană de reglementare) declară că are date pe care le va lansa în următoarele luni și care arată o “epidemie” de vaping printre adolescenți. Recent, FDA a anunțat companiile de vaping (începând cu Juul) că trebuie să facă tot ce e posibil pentru a combate vapatul în rândul tinerilor, ori vor suferi sancțiuni. Cât de îngrijorați ar trebui să fie vaperii – sau părinții acestora?

Chimia e cel mai bun loc pentru a începe. Fumul de țigară este o chestie realmente urâtă. Conține aproximativ 70 de substanțe cancerigene, precum monoxidul de carbon (otravă), particule, metale grele toxice cum ar fi cadmiu și arsenic, substanțe chimice oxidante și alți compuși organici asortați.

Compoziția vaporilor de țigări electronice variază între mărci. O bună estimare sugerează că, în loc de miile de compuși diferiți din fumul de țigară, acestea conțin doar sute. Principalele sale ingrediente – propilen glicol și glicerol – sunt considerate a fi inofensive atunci când sunt inhalate. Dar nu este 100% sigur. Persoanele cu expunere cronică la norii de aburi folosiți pe scene la efecte speciale (care conțin propilen glicol) au raportat probleme respiratorii. În vaporii țigărilor electronice s-au mai găsit și nitrosamine, o famile cancerigena de substanțe chimice, însă la un nivel foarte scăzut, considerat nesemnificativ. Particulele metalice din elementele de încălzire ale dispozitivului, cum ar fi nichelul și cadmiul, reprezintă de asemenea o preocupare.

Unele studii au constatat că vaporii de e-țigară pot conține un nivel ridicat de substanțe chimice deloc prietenoase, cum ar fi formaldehida, acetaldehidă și acroleină, toate derivate din alte ingrediente expuse la temperaturi ridicate. Vaporii conțin, de asemenea, radicali liberi – substanțe puternic oxidante care pot deteriora țesuturile sau ADN-ul și care sunt considerate a veni în mare parte din arome. Conform unor lucrări publicate în ianuarie, aromele cum ar fi scorțișoara, vanilia și untul generează majoritatea substanțelor de acest gen.

Mai multe studii pe șoareci au confirmat faptul că vaporii pot induce un efect inflamator plămânilor. În iunie, de exemplu, Laura Crotty Alexander de la Universitatea California din San Diego, a publicat alături de colegii ei rezultate care arată că vaporii de țigară electronică au o varietate de efecte neplăcute, care pot provoca disfuncții renale și îngroșarea și cicatrizarea țesutului conjunctiv din jurul inimii – fibroza. Datele acestora sugerează că vaporii pot, de asemenea, să perturbe bariera epitelică care liniilează plămânii, declanșând inflamația. Ei speculează că acest lucru ar putea facilita aglomerația bacteriilor. Aceste informații coincid cu munca recent depusă de Lisa Miyashita de la Universitatea Queen Mary din Londra, care a descoperit că vapingul face ca celulele să acopere căile respiratorii și să fie mai susceptibile la colonizarea bacteriilor.

Toate aceste informații sună foarte îngrijorător, dar trebuie tratate și cu o anumită doză de scepticism. Un studiu alarmant din august a arătat că utilizatorii de țigări electronice au o probabilitate mai mare de a fi diagnosticați cu boli cardiovasculare. Dar mulți vaperi au fumat în trecut, sau încă o fac. Este posibil ca aceste studii să interpreteze obiceiurile vechi de a fuma țigări în loc de cele provocate de vaping. Mulți sunt de părere că natura toxică a vaporilor de la țigările electronice sunt exagerate de condițiile de laborator nerealiste. Supra-încălzirea lichidului creează un gust neplăcut pe care utilizatorii îl evită în mod activ. Testele de laborator pot încălzi fluidul mai energic decât o fac vaperii în condiții reale, de exemplu.

Ultima piesă din puzzle este nicotina. Pe lângă faptul că provoacă dependența, se știe că are un efect advers asupra întregului corp. Dar sursa actuală de îngrijorare sunt efectele adverse asupra copiilor. De exemplu, studiile pe animale sugerează că expunerea la nicotină ar putea influența creierul adolescenților, făcând ca utilizatorii să devină mai târziu în viață predispuși la alte substanțe care provoacă dependență. Acesta ar putea fi unul dintre motivele pentru care cei care încep să fumeze de tineri au șanse mai mari să devină dependenți la maturitate. Mai poate însemna că cei care încep să vapeze de foarte tineri riscă să rămână dependenți de nicotină pe termen lung și chiar să se apuce de fumat. Cu toate acestea, spune Dr. West, aceste aspecte nu au fost confirmate de studiile epidemiologice.

Fumatul în timpul adolescenței a fost, de asemenea, asociat cu tulburări cognitive și comportamentale de durată, inclusiv în ceea ce privește memoria și atenția. Testele pe animale sugerează că expunerea la nicotină ar putea explica, în mod specific, cel puțin o parte din aceste efecte. Toate acestea formează contextul științific al îngrijorărilor FDA cu privire la efectele vapatului printre tineri.

Din nefericire, obținerea unor răspunsuri definitive necesită timp. Epidemiologia este un domeniu foarte dificil, iar multitudinea de factori incluși cât și conexiunile din trecut pot duce la concluzii neadevărate. Fumatul tradițional s-a remarcat în istoria medicală ca o distracție cât se poate de nesănătoasă, încât nu există dubii despre efectele provocate de către acestea. Cât despre țigările electronice, va mai dură până când vom știi cu adevărat dacă și care sunt efectele adverse.

Deși toate aceste informații sunt de cele mai multe ori frustrant de vagi, ele indică cel puțin o concluzie clară – fie că este complet inofensiv sau doar moderat de rău pentru tine, vapatul este cu siguranță mai sănătos decât fumatul. Acesta este mesajul care trebuie răspândit, mai ales când o treime dintre fumători spun că nu au încercat țigarile electronice deoarece sunt îngrijorați de siguranța și dependența dată de acestea. Acest atașament față de un obicei malefic este auto-distructiv. Cel puțin pentru moment, în pofida tuturor piedicilor și influențelor generate de către giganții din industria tabacului, țigările electronice s-au dovedit a fi un lucru inovator și benefic pentru sănătatea publică.

Vapatul, fumatul, condusul, votatul – când ești un adult?

La nivelul Statelor Unite, unul dintre cele mai recente acte de reglementare guvernamentală care vizează să ne salveze de noi înșine este numărul tot mai mare de state care ridică vârstă minima până la 21 de ani pentru a cumpăra tutun sau dispozitive de vapat. După cum relatează CBS News, Illinois se numără printre cele mai recente state care urmăresc această mișcare.

Este un impuls la nivel național. Tot mai multe state cresc vârsta legală pentru a cumpăra produse de tutun și de vaping de la 18 la 21 de ani. Această măsură răspunde la ceea ce unii oficiali numesc o criză a sănătății publice. Illinois s-a alăturat New Jersey și altor șase state în creșterea limitei de vârstă. În timp ce statisticile arată că tutunul continuă să-și piardă din popularitatea printre tineri, vapingul riscă să crească în popularitate în rândul elevilor din școli generale și licee.

Acum vine partea interesantă. Congresmanul Robert Adelhort din Districtul 4 din Alabama a introdus o legislație care ar putea face 21 vârsta legală pentru produsele de tutun sau de vaping pe întreg teritoriul Statelor Unite. Ca prima impresie, ați putea găsi această idee ca fiind atrăgătoare. În definitiv, nimeni nu își dorește ca și mai mulți tineri să fumeze sau să devină dependenți de nicotină. Ce ar putea merge rău?

Se ridica, însă, două întrebări pe care trebuie să le punem aici. Mai întâi de toate, este cu adevărat un subiect de ordin federal? De unde își obține guvernul federal puterea de a împinge acest nivel de reglementare asupra tuturor statelor? Fiecare stat își stabilește, așa cum consideră cetătenii lor, vârsta minimă pentru alte lucruri, în special pentru căsătorie. Același lucru este valabil și pentru permisele de conducere și alte permisiuni ale guvernului.

Dar există o întrebare și mai importantă care se leagă de toate aceste reglementări, inclusiv de cumpărarea de alcool sau de tutun. Se știe că există o înțelegere în America că, sub o anumită vârstă, ești considerat copil și nu ești în întregime responsabil pentru toate acțiunile tale și consecințele acestora. Dincolo de această limită, fără orice abatere foarte gravă, ești considerat adult și responsabil pentru deciziile pe care le iei, precum ți se atribuie și toate drepturile care vin odata cu maturitatea.

Având în vedere acest lucru, trebuie luată în considerare următoarea ipoteză: dacă nu ești îndeajuns de matur pentru a cumpăra alcool, tutun sau produse de vaping, nu ești un adult care poate fi încredințat cu luarea unor astfel de decizii. Iar dacă nu ești suficient de în vârstă pentru a fi considerat un adult, atunci cum poti avea dreptul de a lupta și muri pentru țara ta, pentru a vota sau pentru a conduce o mașină!?

Ca răspuns la prima întrebare de mai sus, trebuie menționat că acestea sunt probleme care se rezolvă la nivelul fiecărui stat (există un argument potrivit căruia vârstă minimă pentru serviciul militar sau votul în alegerile naționale este un aspect de natură federală). Deși este posibil ca la final să existe 50 de vârste minime diferite care definesc maturitatea, cum justificăm și spunem că ești “adult” la șaisprezece ani când vrei să conduci o masină, dar ești copil până la 18 ani dacă vrei să te căsătoresti sau să votezi? Și apoi te vei întoarce să fii copil timp de încă trei ani dacă vrei să bei o bere sau să aprinzi o țigară?

Ideea este că puțină consistență nu ar strica de la un stat la altul, actualul sistem fiind lipsit de orice urmă de logică.

Relația dintre lumea dezvoltată și nicotină se schimbă. Între 2000 și 2015, numărul fumătorilor a scăzut cu 29 de milioane. Această scădere nu a fost răspândită în mod egal în întreagă lume – China reprezintă acum 44% din toate țigările care se fumează în fiecare an, de exemplu. Dar în multe țări occidentale cea mai populară dependență de pe planetă se demodează rapid.

Unii se tem, însă, că doar înlocuim o dependență cu alta. Vapatul este în plină expansiune în toată lumea, iar administrația federală a medicamentelor din SUA dorește să se opună utilizării e-țigaretelor. Oficialii din San Francisco chiar se gândesc la interzicerea totală a vânzărilor de e-țigarete, în așteptarea revizuirii impactului provocat de acestea.

De ce măsurile împotriva fumatului au avut atât de mult succes în unele țări occidentale? Și ar trebui ca aceleași instrumente să fie îndreptate împotrivă țigărilor electronice?

Organizația Mondială a Sănătătii (WHO) urmărește, până în anul 2020, o scădere cu 30% a prevalenței fumatului în rândul celor peste 15 ani. Foarte puține țări sunt pe cale să atingă acest obiectiv, Marea Britanie fiind una dintre ele.

“Marea Britanie a avut una dintre cele mai cuprinzătoare abordări din lume, dar nu a existat ceva unic sau în particular despre ceea ce am făcut”, a declarat Marcus Munafo, profesor de psihologie biologică la Universitatea din Bristol, specialist în dependențe.

“Toate politicile britanice de control al tutunului – care erau liderii mondiali la momentul respectiv – au fost implementate și în alte colțuri ale lumii, dar Marea Britanie este una dintre puținele țări care le pune în aplicare pe toate”, a spus Munafo.

Marea Britanie a început să se confrunte cu fumatul ca o epidemie de sănătate publică în 1962, când un raport al Colegiului Regal de Medici a descris nenumăratele daune ale obiceiului.

Lucrarea recomanda restricționarea publicității pentru tutun, creșterea taxelor, interzicerea vânzărilor de țigări către copii și răspândirea mai multor informații privind conținutul de gudron și nicotină din țigări. Trei ani mai târziu, anunțurile de tutun au fost interzise la televiziune.

Răspunsul societății civile în zilele de început a fost limitat de educație, a declarat Deborah Arnott, director executiv de acțiune pe fumat și sănătate (ASH), una dintre cele mai importante organizații de caritate din Marea Britanie care au condus luptele împotrivă marilor corporații din industria tutunului. “Au fost campanii publicitare și eforturile de sensibilizare a publicului, dar nu au existat multe măsuri de natură politică care ar fi putut avea un impact semnificativ asupra sănătătii populației.”

În deceniile care au urmat, ASH și alți militanți au făcut ca guvernul să conceapă o serie de măsuri: să sporească numărul de zone fără fum de tutun, să crească impozitarea și să restricționeze publicitatea pe mai multe canale de mass-media.

Lupta crucială, conform lui Arnott, a venit la sfârșitul secolului al XX-lea. Guvernul a exprimat în momentul de față un interes sporit în a controla industria tutunului, dar nu a oferit prea multe măsuri de politică la nivel global.

ASH și alții au început să facă lobby pentru o interzicere completă a fumatului în locurile publice, bazându-se pe o idee centrală: legislația nu interferează cu drepturile fumătorilor, ci, în schimb, luptă pentru drepturile cetățenilor de a trăi într-un mediu lipsit de fum de țigară. Focusul pe daunele provocate celor din jur a deschis ușa către schimbări substanțiale.

După ani de rezistență, o campanie multilaterală a forțat guvernul să acționeze: în 2007, fumatul a fost interzis la toate locurile de muncă și în locurile publice închise.

“Nu există o modalitate mai bună de a face tinerii sa adopte ceva nou decât să li se spună că nu ar trebui să facă acest lucru”.

“A fost un adevărat moment de cotitură”, a spus Arnott. Diferența față de interzicerea fumatului a fost angajamentul comun al drepturilor concurente ale fumătorilor și nefumătorilor: înainte de aceste măsuri, interferarea cu drepturile fumătorilor era considerată tabu.

În urma interdicției, alte soluții inovatoare au cimentat succesul campaniei: în 2015, fumatul în mașinile cu copii sub vârsta de 18 ani a fost interzis. În 2016, o bătălie la nivel înalt a concluzionat ca marile corporații de tabac să renunțe și să interzică toate ambalajele colorate, acestea fiind înlocuite cu un simplu pachet de culoare verde-maroniu, cu imagini înspăimântătoare legate de efectele fumatului.

Astăzi, aproximativ 16% din populația britanică fumează, comparativ cu 46% în 1974. “Un aspect important în controlul tutunului este că nu există o măsură universală, ci este nevoie de o serie de politici, fiecare dintre ele având un efect redus, dar al cărui efect compus devine semnificativ”, a spus Munafo.

“Impactul este atribuit la nivel de politici individuale, dar există un punct de referință la care consumul de tutun devine mult mai puțin vizibil. În comparație cu 20 de ani în urmă, produsele cu tutun sunt mult mai puțin prezente în Marea Britanie: nu există anunțuri, nu există afișări de produse din tutun, nu există automate – și mai puțini oameni fumează”.

În SUA, instituțiile media și organele guvernamentale au reacționat puternic împotriva cifrelor care arată o creștere de 78% în rândul adolescenților în perioada 2017-2018, relatează Scott Gottlieb, directorul FDA până foarte recent, numind acest fenomen o “epidemie”.

Marea Britanie, în schimb, a încurajat vapatul ca pe un instrument de a renunța la țigări, inclusiv pe site-urile NHS. Un studiu clinic de anvergură, publicat în acest an, a constatat că atunci când se combină dispozitivele electronice cu sprijinul față în față, oamenii renunță la fumat cu o rată dublă de succes față de patch-urile cu nicotină sau gumă.

“Abordarea britanică față de vaping a fost unică: am considerat că vapatul este un instrument bun pentru ca oamenii să se oprească din fumat și ar trebui să fie încurajat în acest context”, a spus Munafo.

Ca și consecință, a adăugat Munafo, vapatul în Marea Britanie este adesea considerat a fi o măsură conservativă a celor de vârstă mijlocie care încearcă să renunțe la obiceiul de a fuma o dată pentru totdeauna, nu ca un act rebel generat de o nouă generație de adolescenți.

“Abordarea americană pare a fi glamorizarea vapatului pentru tineri”, a spus Arnott. Munafo a subliniat punctul: “Nu există o modalitate mai bună de a face ca oamenii să înceapă să fumeze, în special tinerii, decât dacă le spui că nu ar trebui să facă acest lucru”.

Arnott și-a exprimat în mod deosebit îngrijorarea cu privire la modul în care statisticile americane pun fumatul și vapatul sub aceeași categorie de tutun, echivalând pericolele celor două – în timp ce știința sugerează că sunt incomparabile. Un studiu, realizat de Ministerul Sănătății din Marea Britanie a demonstrat că vapatul este cu aproximativ 95% mai puțin dăunător decât fumatul.

“Nimeni nu spune că ar trebui să avem o abordare liberă a pieței”, a spus Munafo. În Regatul Unit, există restricții de vârstă, avertismente privind efectele asupra sănătății direct pe sticlele de lichid pentru țigări electronice, restricții privind formulele de lichide și anunțurile care sunt interzise la televizor înainte de ora 21:00.

“Există o cale de mijloc în care putem încuraja vapatul ca pe o metodă de lăsat de țigări, în timp ce se încearcă minimizarea persoanelor care folosesc dispozitive electronice”, a adăugat el.

Ar trebui să se înțeleagă de la sine că instituțiile de sănătate publică și cercetătorii au obligația de a spune adevărul. În principiu, nu există numeroase părți interesate în cercetarea privind țigările electronice care ar argumenta altfel. Dar intrebările despre și cum ar trebui comunicate informații despre e-țigarete au fost extrem de controversate.

O mare parte din confuzii se datorează faptului ca țigările electronice nu există de foarte mult timp, iar studiile longitudinale necesită timp.

Dar, deși diferitele studii și dezbaterile privind țigările electronice din SUA au recunoscut din ce în ce mai multe dovezi că vapatul este mai puțin dăunător decât țigările tradiționale, publicul american a ajuns să creadă opusul din ce în ce mai mult. Este puțin probabil ca aceste rezultate să se datoreze cazurilor negative izolate sau a concluziilor pripite, cert este că oamenii au fost inundați cu diferite mesaje despre țigări electronice, iar acest mesajul este fals.

Mulți dintre tinerii vaperi intervievați și-au exprimat dezamăgirea și confuzia cu privire la “propaganda” cu țigări electronice. Ei doresc ca mesajele de sănătate publică să fie “mai raționale” în privință vapatului, astfel încât să se poată baza pe știri pentru a-și informa propriile decizii. În schimb, ei au simțit că multe campanii de sănătate publică folosesc frica pentru a sugera în mod greșit că țigările electronice sunt cel puțin la fel de nocive ca țigările normale. Astfel de campanii nu doar că au fost percepute ca senzaționale și nesigure, dar nici nu au prezentat informații relevante care să sublinieze vapatul ca o modalitate de a renunța sau de a reduce prejudiciile de la fumat:

Ei incearcă să spună că vapatul nu este mai bun… Exemplu: “Desigur, țigările electronice sunt mai sănătoase… dacă inhalarea de substanțe chimice toxice sună sănătos pentru tine…” Acest tip de informație este pur și simplu înșelătoare. Nu educă cu adevărat publicul despre realitatea situației.

În timp ce știința nu poate să reprezinte adevărul static și absolut (așa cum foarte bine remarcă Karl Popper: “adevărul științific este diferit de certitudine”), cunoștințele despre un corp de dovezi științifice în orice moment sunt “acolo” și bine-cunoscute. În cazul țigaretelor electronice, unele afirmații sunt mai bine susținute de dovezi decât altele.

Încrederea instituțională nu depinde de înțelegerea particulară a unei instituții a “adevărului absolut” atât de mult cât se bazează pe purul adevăr. În etica biomedicală, adevărul se referă la un proces activ de informare a pacienților despre o stare de sănătate. În cazul în care reținerea informațiilor de la pacienți cu afecțiuni terminale a fost odată acceptată în SUA, în prezent aceștia trebuie să le spună pacienților ce vor să știe. Schimbul de informații bazat exclusiv pe ceea ce se presupune a fi “binele propriu” al altcuiva nu este adevărul; să spui cuiva adevărul trebuie să corespundă preocupărilor lor.

În mod evident, există divergente în domeniul sănătătii publice cu privire la etică și implicațiile produselor cu nicotină. Dar instituțiile de sănătate publică nu trebuie să se pună de acord asupra acestor probleme pentru a practica adevărul și pentru a răspunde persoanelor pe care le deservesc. Chiar și cea mai rezervată concluzie despre e-țigarete are un impact asupra încrederii. Așa cum americanii consideră reținerea informațiilor despre o condiție medicală ca fiind condescendentă și dăunătoare, participanții studiului nu și-au dorit să fie ocrotiți:

“S-ar putea spune că vapingul este mai puțin dăunător, nu? Dar apoi au redus-o din nou… Și așa e, știm cu toții. Dar este în continuare mai sănătos decât țigările. Ce vreau să spun este: lasă-mă să-mi iau decizia. Dați-mi toate faptele, dar toate faptele și îmi voi lua singur o decizie.”

Ce ar însemna pentru marile corporații de tabac o potențială interzicere a țigărilor electronice?

Potrivit unui raport al The Washington Post, administrația americană pentru alimente și medicamente (FDA) se află în plin proces de a bloca stațiile de benzină și magazinele convenționale de la vânzarea țigărilor electronice cu arome, ușor accesibile copiilor. Interdicția vine ca o măsură de combaterea a ceea ce FDA numește o “epidemie de vaping printre tineri”. Dar, în funcție de cum se desfășoară interdicția, ar putea fi o victorie majoră pentru Big Tobacco.

Aceasta nu este o interdicție totală pe vaporizatoare, potrivit publicației care citează un oficial anonim al FDA. Stațiile de benzină și magazinele de agrement pot continua să vândă cartușe (pods) cu mentă sau mentol, însă nu cele cum ar fi mango sau nectar (este neclar dacă aromele de tutun vor fi permise). Vânzările de produse aromatizate vor fi totuși permise în magazinele de profil și cele care comercializează tutun, precum și în magazinele online cu setări stricte de verificare a vârstei. Măsurile restrictive nu vizează atomizatoarele deschise, raportează Post.

Nu știm încă exact cum va funcționa interdicția sau dacă va există una. (FDA se abține de la orice tip de comentarii). Totuși, dacă interdicția pe care o descrie Washington Post merge mai departe, aceasta va afecta în general dispozitivele cu pod-uri închise. Acest lucru îi va afecta pe cei de la Juul cel mai mult, spune Jidong Huang, profesor asociat la Universitatea de Stat din Georgia, specialist în economia tutunului. O parte din popularitatea lui Juul se bazează pe aromele sale, spune acesta. Din moment ce Juul are mai mult de 70% din piața de țigări electronice din SUA, tăierea din fașă a acestora vine ca o veste pozitivă pentru alte companii de tutun ale căror sisteme cu cartușe (pods) nu sunt la fel de competitive.

În plus, fumatul tradițional se află la un nivel minim istoric. Experții în domeniul sănătătii publice spun că nu putem atribui scăderea fumătorilor prin creșterea popularității țigărilor electronice. Dar majoritatea adulților care utilizează e-țigarete folosesc de asemenea țigări, ceea ce înseamnă că marile companii de tutun pierd pe piața de livrare a tabacului. Analiștii spun că ceea ce este rău pentru Juul este bun pentru companiile producătoare de tutun, inclusiv pentru cele care s-au reprofilat pe țigările electronice. “Continuăm să credem că orice acțiune FDA pentru a restricționa vânzările de e-cigarete către minori va aduce beneficii producătorilor de tutun”, spune Bonnie Herzog, director executiv al studiului de capital la Wells Fargo Securities LLC.

Juul funcționează independent de marile companii de tabac, spre deosebire de branduri precum Blu, Vuse și MarkTen. Retragerea cartușelor aromatizate de pe rafturile magazinelor este puțin probabil să lovească Big Tobacco în buzunar, spune Huang. În definitiv, gigantul de tutun Altria a decis să-și retragă produsele aromate chiar înainte de avertizările FDA “Această măsură nu vine cu o justificare pro-sănătate publică; ci mai degrabă pentru că nu afectează linia de jos”, spune Huang. “Este foarte probabil ca din urma acestei interdicții să beneficieze în general industria marilor producători de tutun”.

James Campbell, purtător de cuvânt al companiei Fontem Ventures, compania care se află în spatele Blu e-cigs și o filială a companiei de produse de tutun Imperial Brands PLC, consideră că această interdicție poate fi bună pentru afaceri. “O proporție semnificativă din vânzările noastre sunt tutunul, mentolul și menta și avem mai multe tipuri de produse”, spune Campbell într-un e-mail către The Verge. “În urmă acestor măsuri vom ieși mai competitivi decât înainte”.

Purtătorii de cuvânt pentru British American Tobacco (compania care se află în spatele liniei de dispozitive Vuse) și JT International (compania din spatele Logic) așteaptă să vadă planul oficial al FDA și nu speculează efectele sale. Altria nu a oferit niciun răspuns, la fel ca Juul care a refuzat să comenteze – deși The Wall Street Journal afirmă că Juul face deja mișcări pentru a-și scoate aromele populare printre tineri de pe rafturile comercianților cu amănuntul. Se pare că gigantul din e-țigarete ar putea să respecte măsura FDA fără niciun fel de luptă.

Se estimează că efectele unei astfel de interdicții vor fi diferite: se preconizează că restricționarea vânzărilor în magazinele cu amănuntul va reduce vapatul printre tineri, dar ar putea îngreuna procesul adulților de a trece de la țigările combustibile la cele electronice.

Încă nu este clar ce presupune interdicția, deoarece FDA a refuzat să comenteze acest lucru. Washington Post nu a spus, de exemplu, dacă FDA intenționează de asemenea să oprească vânzările de trabucuri aromate și țigarete, pe care Desmond Jenson, avocat al Centrului de Drept de Sănătate Publică de la Mitchell Hamline School of Law, spune că ar fi foarte important de inclus.

Când vine vorba despre trabucuri, oamenii și-l imaginează pe Winston Churchill cu un trabuc mare în gură, dar nu despre asta este vorba”, spune Jenson. Țigările pot veni în forme și arome multiple, însă nu primesc aceeași atenție că țigările electronice, spune el. “Toată lumea este de acord, în mod universal, că produsele combustibile sunt cele mai periculoase”.

Faptul că acestea ar putea fi omise din cauza unei interdicții de aromă îl îngrijorează pe Huang, în baza experiențelor din trecut. Când FDA a interzis vânzările de țigări aromatizate, de exemplu, mai multe persoane au gravitat spre țigări cu mentol, precum și țigări de foi aromate. “Se observă, de fapt, o creștere a vânzărilor de țigări și trabucuri aromate după Actul de Control al Tutunului din 2009”, spune Huang.

Acesta este motivul pentru care se speculează că interdicția FDA privind țigările electronice în benzinării și magazine convenționale ar trebui să meargă mai departe. “De asemenea, ar trebui să interzică vânzările tuturor produselor din tutun combustibil, în plus față de țigările electronice aromate”, spune el. Acest lucru ar descuraja copiii de la a vapa, adaugă el. Oferă, de asemenea, stimulente pentru fumătorii adulți de a trece de la țigări combustibile la țigările electronice. Jenson este de acord că o interdicție de aromă care afectează numai e-țigările nu este îndeajuns. “Dacă vorbim numai de țigări electronice fără niciun alt tip de țigări pe baza de combustie, spune el, vorbim de o oportunitate ratată pentru FDA”.

Concluzie

Nu există studii longitudinale și efectele pe termen lung ale vapatului nu sunt cunoscute încă, dar cercetările în această direcție rămân vitale.

În absența acestor dovezi, se pare că discuțiile despre vaping în dezbaterile legate de sănătatea publicului merg într-o direcție mai mult politică decât bazată pe informații științifice.

“Oamenii tind să facă lucruri care sunt dăunătoare sau au un potențial risc tot timpul, cum ar fi alpinismul sau schiatul: există o anumită doză de risc și rău pe care îl acceptăm ca societate. Poziția vapatului în raport cu nivelul implicit de risc pe care îl acceptăm este o problemă de natură filosofică. Nu ne putem baza numai pe știință pentru rezolvarea acestei panici morale.” -Edward Siddons

Lasă un răspuns