SĂNĂTATE

Oamenii de știință confirmă faptul că Vapatul este “cool”

Sondajele naționale arată că aproximativ nouă milioane de americani iubesc să inspire vapori dulci dintr-o tigară electronică. Dar de ce atât de mulți oameni aleg vapatul a eludat cercetătorii, care caută aceste răspunsuri, astfel încât factorii de decizie politică să poată luă măsuri în cunostintă de cauză cu privire la vapat. Un nou studiu a aruncat o lumină nouă asupra misterului, dezvăluind că motivul pentru care majoritatea oamenilor aleg asta nu este prea complicat: « Ei cred că îi face să pară destul de cool. »

Într-o lucrare publicată în PLOS One, cercetătorii de la Universitatea de Stat din San Diego au determinat cele mai populare motive pentru care oamenii vapeaza în anii 2012 și 2015. Compararea tiparelor de vapare în cei doi ani a relevat modelul următor: Vapatul devine mai cool cu timpul. În anul 2012, 43% dintre cei chestionați au vapat să renunțe la fumat, în timp ce 21% dintre aceștia au vapat pentru “imaginea socială”. În 2015, vapatul conștient de imagine a crescut cu 16%; dorința de a arăta cool a depăsit motivele de sănătate pentru a deveni motivul numărul unu pentru care oamenii vapeaza. Cercetătorii au ajuns la această concluzie prin intermediul Twitter, minând prin 3 milioane de tweeturi în acești doi ani care cuvinte cheie care includ “tigări electronice”, “e-cigs” și “vaping”.

Apoi, cu ajutorul Amazon Mechanical Turks, au analizat conținutul tweet-urilor și au clasificat în funcție de motivele comune pentru vapat (enumerate în graficul de mai jos). Pentru a păstra anonimatul utilizatorilor Twitter, cercetătorii nu au inclus mesaje în studiul lor, dar au furnizat probe despre care credeau că au aceeași esența. Exemple incluse: “iubesc vapatul în interior” și “ecigs sunt atât de cool și acum am una!”

În timp ce cercetătorii susțin că folosirea datelor din rețelele sociale este un mod ieftin și informativ de a-și da seama de ce oamenii vapeaza, ei exprimă îngrijorarea că oamenii nu au motivele cele mai credibile pentru utilizarea țigării electronice.”Unele dintre motivele pentru care oamenii vapeaza par a fi ciudate”, a declarat co-autorul studiului, Eric Leas. De exemplu, vapatul poate fi la fel de costisitor că fumatul clasic, în ciuda faptului că este un motiv des întâlnit pentru vapat. Înțelegerea modului în care publicul este potențial dezinformat, mai degrabă decât ghicitul, este un beneficiu imens pentru supravegherea sănătății publice. Vapatul are o relație complicată cu sănătatea. Medicii nu pot spune că este sănătos-dar în luna februarie, un studiu JAMA a constatat că persoanele care fumează tigări electronice zilnic au markeri biologici care se corelează cu un risc crescut de boli de inimă. Dar studiile demonstrează că vapatul este mai sănătos decât fumatul de tigări clasice: în Februarie, o echipă de oameni de stiintă a anunțat în Annals of Internal Medicine că tigările electronice sunt mai puțin toxice și mai sigure decât tigările convenționale. Alegerea de a vapa este “sănătos” doar dacă sunt determinați să inlocuiască un obicei mai nesănătos-dar, așa cum arată acest nou studiu, cel puțin vei crede că arăti bine în timp ce faci acest lucru.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *