SĂNĂTATE

Sistemul de încălzire a tutunului IQOS (heat-not-burn) este mai dăunător decât pretind creatorii lui

Noile dispozitive de țigară „fără a arde” nu sunt la fel de inofensive așa cum susține producătorul lor, potrivit unui nou studiu.

iQOS - care înseamnă „Am renunțat la fumatul original” - este făcut de Philip Morris International, cel mai cunoscut drept producătorul de țigarete Marlboro. PMI, cea mai mare companie de tutun din lume, spune că viitorul său este „fără fum” și că investește în produse de tutun încălzit, cum ar fi iQOS și e-țigarete, ambele spunând că sunt opțiuni mai sigure.

Dispozitivele iQOS sunt disponibile în magazinele din Marea Britanie și au decolat dramatic în Japonia, unde se spune că au asigurat peste 10% din piața tutunului. Sunt dispozitive cu baterie în care este introdus un „stick de căldură” care conține un dop de tutun. Căldura produce mai degrabă vapori decât fum nociv.

Philip Morris a publicat rezultatele propriilor sale încercări cu privire la efectele dispozitivului, dar, spun autorii studiului, de la Universitatea din California, „aceste studii au apărut într-un jurnal care poate avea un proces de revizuire deficitar, accentuând nevoia de independență evaluarea iQOS ”.

Noua cercetare, publicată în revista Tobacco Control, a descoperit că utilizatorii își accelerează „rata de puf” pentru a inhala mai multă nicotină, deoarece bastonul de căldură durează doar șase minute, după care dispozitivul se oprește și trebuie reîncărcat. Asta înseamnă că pot respira potențial în cantități mari de vapori.

Deși stickul de căldură nu producea flacără, au descoperit, de asemenea, că dopul de tutun carbonizat ca urmare a pirolizei: descompunere termică în absența oxigenului. Charring a fost mai extins atunci când nu a fost efectuată curățarea minuțioasă după utilizarea fiecărui băț de căldură, ceea ce sugerează că acumularea de resturi și lichid crește temperaturile pirolitice, spun cercetătorii.

„IQOS nu este strict un produs din tutun„ nu arde căldura ”, scriu ei. „Acest studiu a arătat că sistemul iQOS poate să nu fie la fel de rău, așa cum se pretinde, și subliniază și necesitatea urgentă de testări suplimentare de siguranță, deoarece popularitatea și baza de utilizare a acestui produs crește rapid.”

Dispozitivul conține un filtru de film din polimer din plastic conceput pentru a răci vaporii. Studiul a constatat că căldura a fost suficient de intensă pentru a topi filmul, chiar dacă nu a fost în contact direct cu elementul de încălzire.

PMI a declarat că a salutat testarea independentă a produsului, dar nu este de acord cu concluziile. Întrucât studiul tocmai a fost publicat, firma încă examina rezultatele.

Source: https://www.theguardian.com/society/2018/mar/13/iqos-smokeless-cigarettes-not-as-harmless-as-claimed-study-says

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *