GHIDURI, SĂNĂTATE

Vape – expansiunea în cinci grafice

Pentru iubitorii de călătorii care abia așteaptă să plece în vacanța de vară, împachetarea unui bagaj poate fi problematică în funcție de destinație. Știați că transportarea unui țigări electronice în bagajul personal vă poate aduce în țări precum Thailanda o amendă drastică – sau chiar timp petrecut în închisoare? Sychelles, Brazilia și Argentina au interzis și ele vânzarea țigărilor electronice, dar cifra de afaceri globală a acestor produse a crescut. Tabelele prezentate mai jos spun povestea progresului unei industrii noi – dar, oare câte persoane vapează, câți bani se cheltuiesc pe țigări electronice și care sunt motivele pentru care le cumpără oamenii?

(1) Vapatul crește în popularitate

Conform ultimelor statistici prezentate de Organizația Mondială a Sănătății, s-a înregistrat o descreștere mică dar constantă a numărului estimat de fumători la nivel global începând cu anul 2000 – de la 1,14 miliarde la1,10 miliarde.

Numărul celor are vapează a crescut rapid – de la aproximativ 7 milioane în anul 2011, la 35 de milioane în anul 2016.

Grupul de cercetare de piață Euromonitor estimează faptul că numărul adulților care vapează va ajunge la 55 de milioane până în anul 2021.

(2) Achizițiile de țigări electronice sunt în creștere

Piața țigărilor electronice se extinde direct proporțional cu creșterea numărului de vaperi. Această piață de produse din categoria vaporizatoarelor are o valoare estimată la 22,6 miliarde dolari, de cinci ori mai mare decât valoarea de 4,2 miliarde dolari pe care a avut-o cu doar 5 ani în urmă.

Statele Unite ale Americii, Japonia și Anglia reprezintă cele mai mari piețe pentru această industrie. În anul 2016, vaperii din cele trei țări au cheltuit împreună aproximativ 16,3 miliarde de dolari pentru achiziționarea produselor destinate vapatului și produselor de tipu ‘tutun fără fum’. Țări europene precum Suedia, Italia, Norvegia și Germania figurează și ele în top 10.

(3) Țigările eletronice de tipul ‘sistem-deschis’ sunt cele mai populare

Există două tipuri de țigări electronice – cu sistem deschis sau cu sistem închis. Într-un sistem deschis, lichidul folosit pentru vaporizare poate fi realimentat manual de către utilizator. Într-un sistem închis, țigările eletronice vin cu capsule preumplute cu e-lichid care se conectează direct la baterie. Începând cu anul 2011, diferența în achiziții dintre cele două tipuri de țigări electronice a crescut tot mai mult. Pentru anul 2018 se estimează faptul că vaperii vor cheltui aproximativ 8,9 miliarde dolari pe e-țigările cu ‘sistem deschis’, de 2 ori mai mult decât pe e-țigările cu ‘sistem închis’ (de tip ‘pods’).

(4) Cele mai multe țigări eletronice sunt achiziționate în magazine

Conform unui raport publicat de Ernst & Young, majoritatea utilizatorilor de e-țigări își achiziționează dispozitivele direct din magazinele specializate.

În sondajele din anul 2015, 35% dintre utilizatorii de țigări eletronice din Anglia, Franța, Germania, Polonia, Italia, Rusia și Coreea de Sud, au cumpărat dispozitivele în magazine specializate. Din cei peste 3000 de utilizatori ai sondajului efectuat de Kantar pentru Ernst & Young, 21% au afirmat că și-au cumpărat dispozitivele online.

Un motiv pentru achiziționarea unui dispozitiv pentru vapat, personal în magazin, ar putea fi necesitatea familiarizării cu produsul relativ nou, sau dorința de a căuta sfaturi în privința opțiunilor disponibile. În Anglia, cea mai mare piață de țigări electronice din Europa, există un număr estimat de 2000 magazine specializate.

(5) Care sunt motivele pentru care oamenii vapează?

În țările revizuite de sondajul celor de la Ernst & Young, cel mai comun motiv pentru folosirea unei țigări electronice este faptul că acestea sunt „mai puțin dăunătoare decât țigările convenționale”. Aproximativ 49% dintre utilizatorii frecvenți spun că au folosit e-țigări cu scopul reducerii tendinței de a fuma.

Ultimul raport al PHE (Public Health England) a evidențiat faptul că e-țigările sunt mai puțin dăunătoare decât țigările convenționale și că, până acum, nu există dovezi care să indice faptul că e-țigările i-ar putea determina pe cei mai tineri să preia obiceiul fumatului. Agenția a mai recomandat ca e-țigările să fie disponibile și prin prescripție medicală, datorită rolului lor în ajutarea persoanelor care doresc să renunțe la fumat.

Totuși, Organizația Mondială a Sănătății a subliniat existența unor griji asociate cu vapatul în privința sănătății, printre care:

  • lipsa de informații în privința efectelor pe termen lung
  • nicotina din e-lichidul vaporizat de țigara electronică creează dependență
  • utilizatorii care realimentează cu e-lichid dispozitivele cu ‘sistem-deschis’ se pot intoxica cu nicotină datorită riscului absorbției prin piele în caz de contact.
  • unele dintre aromele folosite în e-lichide sunt iritante și au potențialul de a cauza inflamarea căilor respiratorii

Source: https://www.bbc.com/news/business-44295336

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *