SĂNĂTATE

Studiu: nefumătorii și cei care vapează au aceeași floră intestinală

human body bacteriome

”În cadrul primului studiu de acest fel s-a descoperit faptul că persoanele care vapează au același amestec de floră intestinală cu nefumătorii, în timp ce fumătorii prezintă modificări semnificative în microbiomul lor.

O echipă internațională de oameni de știință de la Universitatea Newcastle (Anglia), a analizat bacteriile din fumători, utilizatorii de țigări electronice și nefumători, regăsite în tractul digestiv (incluzând cavitatea bucală și intestinul). Au fost observate modificări semnificative în flora intestinală a fumătorilor, înregistrându-se o creștere a numărului bacteriilor de tip Prevotella care sunt asociate cu dezvoltarea cancerului de colon și colita. A mai fost observată și o descreștere a prezenței Bacteroidelor în fumători, un grup de bacterii benefice (probiotice). Un nivel scăzut de Bacteroide este asociat cu boala Chron și obezitatea.

Prin contrast, flora intestinală a utilizatorilor de țigări electronice a rămas la aceleași niveluri cu cele regăsite în nefumători. Doctorul Christopher Stewart de la Institutul de Medicină Celulară din cadrul Universității Newcastle, este cel care a inițiat și condus studiul. În textul publicat în jurnalul științific PeerJ, el a afirmat că: “Celulele bacteriene din corpul nostru există într-un număr mult mai mare decât celulele umane și microbiomul nostru cântărește mai mult decât creierul, totuși, abia am început să înțelegem importanța lui pentru sănătatea noastră. Este nevoie de mai multe studii, dar descoperirea faptului că vapatul este mai puțin dăunător decât fumatul în privința florei noastre intestinale, reprezintă o motivație în plus pentru trecerea la țigările electronice ca mijloc de renunțare la fumatul țigărilor combustibile.”

Compararea microbiomului

Acest studiu pilot este primul în care s-a comparat microbiomul fumătorilor de tutun cu cel al utilizatorilor de țigări electronice. Au fost colectate mostre (salivă și fecale) de la 10 utilizatori de țigări electronice, 10 fumători de țigări combustibile și 10 nefumători, urmărindu-se secvențierea genelor cu scopul identificării bacteriilor prezente. Această abordare a revelat existența unor modificări semnificative în flora intestinală și în mostrele de fecale. Fumătorii au niveluri nesănătoase pentru multe tipuri de bacterii. Nefumătorii și utilizatorii de e-țigări prezentau niveluri normale. Dr. Stewart a mai afirmat că: “Acest proiect de cercetare a fost inițiat ca reacție la creșterea numărului de persoane care folosesc țigările electronice și devine din ce în ce mai importantă necesitatea înțelegerii efectelor induse asupra corpului fizic”. Următorul studiu efectuat de aceeași echipă de oameni de știință va urmări identificarea profilului microbiomului în termeni de gen (masculin sau feminin), în cadrul prezentului studiu participând doar două femei.”

Source: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/04/180430102503.htm

Lasă un răspuns