SĂNĂTATE

Toxicitatea metalică din vaporul țigărilor electronice este similară cantitativ cu cea prezentă în aerul ambiental

Cei care se preocupă cu politica anti-vapat pretind că vaporul produs de țigările electronice este la fel de toxic ca fumul degajat prin arderea țigărilor combustibile. Mulți alții au încercat să conecteze vapatul cu afecțiunea numită popular “popcorn lungs” (bronșiolită obliterantă – inflamarea celor mai mici căi respiratorii ale plămânilor), iar alții au afirmat că a vapa propilen glicol (PG) este ca și când ai vapa anti-gel. Ambele acuzații au fost dovedite ca fiind false și lipsite de dovezi. Acum, printr-un studiu efectuat recent de oamenii de știință de la două universități din Statele Unite ale Americii s-a demonstrat faptul că vapatul nu este la fel de toxic în privința metalelor ca țigările convenționale.

Echipa oamenilor de știință condusă de către dr. Dominic Palazzolo de la Universitatea ‘Lincoln Memorial’ din Tennessee, în colaborare cu cercetătorii de la Universitatea ‘Wiliam Carey’ din Missouri, a măsurat nivelurile urmelor de metale găsite uneori în vaporul țigărilor electronice și le-au comparat cu cele găsite în fumul țigărilor combustibile. După monitorizarea unei liste extinse de metale ca arsenic, aluminiu, cadmiu, cupru, fier, mangan, nichel, plumb și zinc, oamenii de știință au concluzionat faptul că urmele de metale găsite în vaporul e-țigărilor sunt similare în cantitate cu cele găsite în aerul ambiental respirat în fiecare zi.

Rezumatul studiului privind toxicitatea metalică din vaporul e-țigărilor

Studiul efectuat de echipa lui Palazzolo numit “Urmele de metale derivate din aerosolul generat de e-țigări” este accesibil pe pagina de internet “Frontiere în Psihologie”. Ca bază de comparație, oamenii de știință au măsurat nivelurile de toxicitate produse de e-lichidul cu concentrație de 7mg de nicotină la temperaturi care nu depășesc 350 de grade Celsius (mult mai ridicate decât temperatura folosită de majoritatea celor care vapează – sub 250 grade Celsius!). Țigările convenționale folosite au fost Marlboro, cumpărate de la un magazin local.

Singurul metal care a fost detectat la valori puțin mai mari decât cele găsite în aerul ambiental, este nichelul. Co-autorii acestui studiu cred că nichelul extra detectat este generat de rezistența aparatului pentru vapat și consideră că nivelul găsit nu este periculos pentru sănătate.

“În general, rezultatele studiului confirmă faptul că aceste concentrații ale urmelor de metale extrase din fumul țigărilor întrec cu mult pe cele extrase din aerosolul țigărilor electronice. Este posibil ca aceste concentrații de metale să varieze în funcție de tipul aparatului și rezistenței folosite. Actualul studiu confirmă aceste lucruri. Ținând seama de faptul că nichelul este inexistent în e-lichid, sursa nichelului în aerosol trebuie să fie atribuită aparatului folosit. Din acest studiu reiese faptul că aerosolul produs de țigările electronice nu generează cantități patologice de urme de metale.”

Anticipând reacția comunității anti-vapat, co-autorii au prezentat în detaliu motivele pentru care concluziile lor nu reflectă alte studii precedente care ar confirma toxicitatea vapatului. Ei spun că în cadrul acelor studii, oamenii de știință au escaladat intenționat sau accidental nivelul temperaturilor folosite în așa măsură încât ar face vaporul să aibă un gust de ars și să irite puternic gâtul oricărei persoane care vapează așa ceva. Practic, ei au încălzit rezistențele prea tare, detectând astfel o toxicitate metalică dăunătoare. Prin urmare, rezultatele studiului întreprins eronat nu reflectă realitatea vapatului.

Lasă un răspuns