Livrare gratuită la toate comenzile peste 149 RON | contact@globalhubb.ro

Un nou studiu demonstrează faptul că vaparea nicotinei amplifică creativitatea

În cadrul unui studiu efectuat recent s-a demonstrat faptul că nicotina vapată intensifică procesul de creare a undelor cerebrale alfa asociate de cele mai multe ori cu amplificarea creativităţii. Adiţional, oamenii de ştiinţă cred că intensificarea activității undelor cerebrale alfa duce la supresia anumitor regiuni cerebrale responsabile de crearea stării de ‘visare cu ochii deschiși’, un proces care ajută utilizatorul să evite distragerile cu scopul focalizării exclusive pe sarcina creativă.

Undele Alfa (9 – 13 Hz)

Sunt generate atunci când ne aflăm într-o stare de calm și relaxare, însă ancorați în momentul prezent. Această stare îmbunătățește procesul de învățare și de conștientizare a relației dintre mental și corpul fizic. Ele sunt, de asemenea , asociate unei stări de spirit detașate și receptive, în care se creează o punte între conștient și inconștient. Sunt prezente în timp ce omul își folosește imaginația și capacitatea de a vizualiza.

Din păcate, obținerea acestor beneficii ale nicotinei prin intermediul țigărilor convenționale implică arderea frunzei de tutun, proces prin care se degajă fumul cancerigen plin cu gudron. Prin contrast, vaparea e-lichidului cu nicotină nu implică inhalarea gudronului și a sutelor de substanțe toxice care sunt adăugate tutunului după procesare cu scopul amplificării dependenței.

Doi oameni de știință de la ‘Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour’ din cadrul Universității Radboud din Nijmegen, Olanda, au efectuat un studiu care are la bază ipoteza faptului că efectele naturale de stimulare ale nicotinei înlesnesc abilitatea unei persoane de a anticipa informația care distrage atenția și apoi de a-și intensifica abilitatea de a o ignora mai repede și mai eficient. Aceste capacități se datorează în mare parte producției de unde cerebrale alfa.

Rezumatul studiului Donder

Cercetătorii Mathilde Bonnefond și Ole Jensen au solicitat participarea a 18 fumători în cadrul experimentului. Fiecăruia dintre participanți le-a fost prezentat pe un ecran o serie de litere pe care trebuiau să le memoreze. Între timp, oamenii de știință au înregistrat activitatea undelor alfa prin intermediul tehnologiei non-invazive denumită magnetoencefalogramă (MEG). Apoi, Bonnefond și Jensen, inserau pe ecran un element de distragere a atenției. Primul element de distragere a atenției este considerat ca fiind intens și apărea pe ecran sub forma unei litere diferită de grupul celor patru inițiale. Al doilea element de distragere a atenției este considerat ca fiind puțin intens și apărea pe ecran sub forma unui simbol. În timp ce imaginile apăreau secvențial în fața participanților, coordonatorii le-au cerut să le ignore.

Practic, fumătorilor le-au fost afișate cele patru litere pe care trebuiau să le memoreze, urmate imediat de unul dintre cele două elemente de distragere a atenției. Fiecare secvență a unei litere sau a unui element de distragere a atenției a fost redată la interval de o secundă. Participanții au fost evaluați în funcție de rapiditatea și acuratețea capacității de a determina dacă cea de-a cincea secvență afișa o literă din grupul de patru litere care trebuiau memorate. În același timp, aceeași serie de teste a fost efectuată cu ajutorul unui grup de control format din nefumători.

Rezultatele studiului Donder

Bonnefond și Jensen au descoperit faptul că fumătorii au o abilitate mai mare de a bloca elementele de distragere a atenției și că au obținut scoruri mai mari din punctul de vedere al vitezei și acurateții, comparativ cu grupul de nefumători. Cercetătorii au comparat apoi scorurile mari din cadrul testului cu schimbările măsurabile în producția undelor cerebrale alfa cu ajutorul tehnologiei MEG. S-a stabilit clar o corelație între scorurile mari, intensificarea producției de unde alfa și consumul de nicotină.

Oamenii de știință cred că intensificarea producției de unde cerebrale alfa amplifică abilitatea unui om de a rămâne focalizat eficient, o capacitate esențială pentru artiștii creativi și nu numai. De exemplu, un actor care dorește să intre în pielea unui caracter diferit de propria persoană, are nevoie de această abilitate unică de a bloca toate elemente de distragere a atenției dacă dorește să realizeze schimbarea de comportament în totalitate. Același proces este valabil pentru orice altă activitate creativă care necesită focalizarea strictă și eficientă. Cel mai recent studiu denumit ‘Undele cerebrale alfa protejează mentalul de elemente de distragere a atenției, dar nu continuu’, este publicat în jurnalul Science News. Un alt studiu denumit ‘Oscilațiile alfa servesc protejării memoriei active împotriva elementelor de distragere a atenției anticipate’, este publicat în jurnalul Current Biology.

Sursa: https://www.vapes.com/blogs/news/study-shows-vaping-nicotine-enhances-creativity-boosts-alpha-brain-waves

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.