SĂNĂTATE

Vapatul în timpul sarcinii

belly painting 409794 1920

Suzanne Froggatt, Nadja Reissland și Judith Covey de la Departamentul de Psihologie de la Universitatea Durham au publicat concluziile unui studiu privind copiii născuți din mame care fumează și mame care vapează. Ei au descoperit că rezultatele la naștere de la mamele care vapează au fost aceleași ca la mamele nefumătoare, dar au spus că maturitatea motorie a sugarului a scăzut. Experții au comentat concluziile.

Trio a studiat 83 de sugari ca parte a studiului. Au fost expuși prenatal fie la țigări sau țigări electronice, fie nu au fost expuși deloc. Aceștia afirmă, „diferențele au fost evaluate între aceste trei grupuri pentru rezultatele nașterii și scorurile pe scara de evaluare a comportamentului neonatal (NBAS) la o lună”.

Răspunsurile neurocomportamentale au considerat lucruri precum reflexele bebelușului, cum ar fi capacitatea de a înțelege degetul unui îngrijitor și autoreglarea a privit lucruri precum bebelușul relaxat când este ținut.

Descoperirile:

  • Atât sugarii expuși la țigări, cât și la țigările electronice au avut un număr semnificativ mai mare de reflexe anormale (p = · 001; p = · 002)
  • Atât pentru autoreglare, cât și pentru maturitatea motorie, sugarii expuși la țigări s-au comportat semnificativ mai rău (p = · 010; p = · 002), sugarii expuși la țigări electronice având capacități scăzute de maturitate motorie (p = · 036) și au scăzut marginal pentru auto- reglementare (p = · 057)
  • Rezultatele nașterii, și anume greutatea la naștere, gestația și circumferința capului, nu au diferit pentru sugarii expuși la țigări electronice în comparație cu sugarii care nu au fost expuși prenatal la nicotină. Sugarii expuși la țigări au avut o greutate la naștere semnificativ mai mică (p = · 021) și o circumferință a capului redusă (p = · 008) în comparație cu sugarii neexpusi

Profesorul Jamie Brown, directorul Grupului de cercetare pentru tutun și alcool de la University College London, a comentat: „Este bine stabilit că fumatul de țigări în timpul sarcinii crește riscul unei game de probleme de sănătate. Este important să se stabilească riscul țigărilor electronice în comparație cu țigările clasice în timpul sarcinii. Acest lucru necesită studii pentru a efectua o evaluare detaliată a ambelor comportamente în timpul sarcinii.

„Știm că majoritatea utilizatorilor de țigări electronice au fumat anterior. Nu este clar din acest articol cât de mult au fumat cei 10 părinți care au trecut la țigări electronice până la 32 de săptămâni înainte de acel moment și nici măsura în care fumatul țigării în timpul sarcinii ar fi putut fi responsabil pentru descoperiri. Este remarcabil faptul că douăzeci la sută dintre persoanele care utilizează țigări electronice la 32 de săptămâni în acest studiu au recidivat la fumatul de țigări de la naștere. ”

Profesorul Michael Ussher, profesor de medicină comportamentală la St George’s, a adăugat: „O preocupare majoră a acestui studiu este că autorii au evaluat doar dacă utilizatorii de țigări electronice au fumat țigări în ultimele ore, mai degrabă decât în ultimele zile sau săptămâni.

„Utilizarea dublă a țigărilor și a țigărilor electronice este destul de frecventă în timpul sarcinii și este posibil ca prejudiciile observate să fie cauzate de fumat în rândul celor din grupul de țigări electronice. De asemenea, este incorect să folosiți termenul „fumatul de țigări electronice”, deoarece nu există fum în vapori. Rămâne dovada că fumatul de țigări este mult mai dăunător decât vapatul și vapatul poate ajuta femeile să renunțe la fumat. ”

Linda Bauld a lucrat cu grupuri care se studiază femeile însărcinate care vapează. Profesorul de Sănătate Publică de la Universitatea din Edinburgh a spus: „Autorii … sugerează că acest lucru ar putea însemna că acești bebeluși pot avea semne de afectare a dezvoltării creierului și, ca urmare, femeile nu ar trebui să folosească țigări electronice în timpul sarcinii. Ar trebui să fim precauți atunci când presupunem că acest studiu dovedește că vapatul în timpul sarcinii dăunează copiilor.

„Primul motiv pentru a fi prudenți este ipoteza lor că nicotina din țigările electronice ar putea fi de vină nu este susținută de cercetările anterioare la om. Marele studiu SNAP a constatat că, copiii mici ale căror mame au folosit terapie de substituție cu nicotină după oprirea fumatului în timpul sarcinii au avut o dezvoltare normală de până la doi ani.”

„Al doilea motiv este acela că femeile care vapează în timpul sarcinii sunt de regulă foste fumătoare și nu este neobișnuit ca aceste femei să treacă treptat la vapat sau chiar să fumeze și să vapeze în timpul sarcinii. Vaping-ul a fost pur și simplu auto-raportat în studiu și starea a fost evaluată doar o dată la 32 de săptămâni de sarcină. Prin urmare, este posibil ca unele sau chiar toate mamele care vapează să fi fumat chiar și la niveluri scăzute la un moment dat în timpul sarcinii și, ar fi un factor de confuzie semnificativ, ceea ce va face ca rezultatele să fie greu de interpretat. Autorii nici măcar nu menționează această limitare importantă (și probabilă) în articolul lor. ”

„Există, de asemenea, câteva întrebări cu privire la erorile de bază din lucrare. Pentru informațiile demografice, citirile de monoxid de carbon (CO) sunt utilizate pentru a valida starea de fumat, iar lucrarea spune că acest lucru se traduce în procentul de CO din sângele matern. Dar screening-ul CO implică un test de respirație, nu un test de sânge. În plus, autorii se referă la „fumatul de țigări electronice” în toată lucrarea. Nu există fum sau tutun în țigările electronice și aceste dispozitive nu sunt „fumate”. Aceste două caracteristici sugerează că autorii nu sunt familiarizați cu literatura din acest domeniu și sunt probleme care ar fi trebuit să fie luate în considerare atunci când lucrarea a fost evaluată de colegi. ”

Profesorul Emeritus de epidemiologie de la Universitatea din Nottingham, John Britton, a adăugat: „Acesta este un studiu slab din mai multe motive – nu este randomizat; nu există calcul de putere; există doar 10 utilizatori de tigari electonice și doi dintre ei au revenit la fumat înainte ca bebelușii să fie testați; lucrarea prezintă valorile p în loc de dimensiunile efectului; unele dintre scorurile rezultatelor nu sunt distribuite în mod normal (medie – 2SD-urile sunt mai mici de 0 într-un scor cu minim zero), dar sunt tratate ca atare; nivelul de corecție Bonferroni pentru comparații multiple nu este explicat (și există comparații multiple); și compară 17 rezultate, trei moduri, cu doar 10 (sau chiar doar 8) persoane dintr-unul dintre grupuri.

Autorii sugereaza ca lucrarea lor ridica posibilitatea ca utilizarea nicotinei in timpul sarcinii poate reduce reflexele copiilor nou-nascuti. Deși acest lucru rămâne o posibilitate, dacă studiul lor sugerează acest lucru, acesta demonstrează, de asemenea, în mod clar că bebelușii născuți de mame care fumează sunt răniți într-o măsură considerabil mai mare decât orice posibil rău cauzat de consumul de nicotină. Prin urmare, nu schimbă sfaturile actuale pentru femeile însărcinate care fumează, adică să renunțe la orice consum de nicotină, dacă este posibil, dar cel puțin să înceteze să mai fumeze tutun.

Sursa: planetofthevapes

Lasă un răspuns