GHIDURI, SĂNĂTATE

Vapatul: Un ghid pentru părinți

Pexels Photo 858484

Conform unui studiu lansat recent, vapatul este mai comun printre tineri decât fumatul țigărilor tradiționale, unul din trei tineri peste 18 ani declarând că folosește o țigară electronică. De asemenea, în studiu a mai fost pusă întrebarea “ce credeți că au în componență e-lichidele”, iar majoritatea răspunsurilor a fost “aroma”.

Studiul a continuat să spună că, atunci când elevii de la clasa a XII-a au fost întrebați ce credeau că este în ceața vaporoasă, mai mult de jumătate (51,8%) au spus „doar aromatizare”, chiar dacă dispozitivele sunt vândute cel mai adesea cu nicotină.

Ziarul New York Times îl citează pe Thomas J. Glynn, un fost director al Societății Americane împotrivă Cancerului care laudă scăderea consumului de tutun, acesta concluzionând despre statistici ca fiind “o realizare uluitoare pentru sănătatea publica”. El continuă spunând că trebuie să continue studiile asupra efectelor cauzate de vapat.

Chiar dacă ai cunoștințe despre vapat, e posibil să nu poți explica concret ce reprezintă juuling-ul sau dripping-ul. Tinerii vapeaza de ceva vreme și cu această ocazie vom încerca să îndepărtăm “ceața” pentru a-i putea înțelege mai bine.

Adolescenții noștri sunt în număr mare, așa că permite-ne să încercăm să îndepărtez o parte din ceață.

Vaping – Ce este?

Conform Centrului Național împotriva Adicției și Abuzului de Substanțe (NCASA), vapatul este “acțiunea de a inhala și exhala aerosoli care sunt produși de țigări electronice sau alte produse similare, denumiți adesea și vapori”.

Mulți dintre tineri au înțeles ideea că fumatul este un lucru rău, dar majoritatea au impresia că vapatul este o alternativă mai sigură. Conform Centrului pentru Prevenirea Bolilor, vapatul este popular în rândul tuturor tinerilor, liceenii practicând acest fenomen din ce în ce mai des.

Metodele de livrare

Țigările electronice au apărut pe piață în anul 2007. În loc de fum, acestea produc aerosoli care arată precum vaporii de apă. Vaporii pot fi inhalați prin orice tip de device (de exemplu țigări electronice, vape pens, juul sau țigări electronice performante numite și moduri). Un vape pen arată ca un pix mai mare, iar Juul sau Pod arată precum un stick USB.

Orice dispozitiv pentru vapat are un sistem asemănător: un muștiuc, o baterie, un cartuș sau un tank care conține e-lichid și o rezistență. Pe scurt, procedeul care face ca totul să funcționeze este următorul: rezistența este încălzită de baterie și transformă e-lichidul în vapori, care este mai apoi inhalat și apoi exhalat.

Ce vapăm?

NCASA afirmă că “in general, e-lichidul conține propilen glicol și/sau glicerină vegetală împreună cu nicotină, aromă și alte ingrediente. E-lichidul poate conține diferite concentrații de nicotină. “E-lichidele sunt disponibile pe piață cu o varietate largă de arome”.

E-cigurile pot fi utilizate și pentru a vaporiza opiacee și substanțe sintetice daca sunt special construite în acest sens. Există mii de arome de e-lichide.

Este vapatul sigur?

Există multe studii care afirmă că vapatul este mult mai sigur decât fumatul, dar niciunul nu afirmă faptul că vapatul ar fi în totalitate sigur. Trebuie menționat faptul că mulți tineri au impresia că vapatul este o alternativă complet sigură, spre deosebire de fumat. almost no one asserts that vaping is entirely safe. It’s important to reiterate that many teens think that it’s a completely safe alternative to smoking cigarettes. Further, they have little idea what they are inhaling and many believe that they are not smoking. You can vape a product with or without nicotine.

Nicotina– știm că nicotina este o substanță care provoacă dependentă, iar vapatul pe o perioadă lungă de timp tinde să ducă la dependența acesteia. Din fericire, tinerii au obiceiul să vapeze lichide fără nicotină.

 Vape-uri fără nicotină – chiar și fără furnizarea de nicotină, studiile au arătat că substanțele chimice găsite în lichidul de e-țigară, aromele și aerosolii sunt nesigure. Particulele eliberate de vapori conțin „cantități diferite de substanțe chimice toxice, care au fost legate de cancer, precum și de afecțiuni respiratorii (popcorn pulmonar) și boli de inimă.”

Există, de asemenea, îngrijorarea că vapingul este poarta către consumul mai greu de droguri. Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a stabili siguranța sau lipsa acestora a substanțelor chimice inhalate în timpul vaporizării.

Cu toate acestea, este sigur să spunem, că NU vaping este mai bun pentru tine decât vaping. Poate (încă nu este clar și în funcție de dacă utilizați e-cig-uri fără nicotină) poate fi marginal mai bun decât fumatul țigărilor convenționale, dar NU este mai bine decât să nu fumați deloc.

De ce le place tinerilor să vapeze?

Sunt mai multe motive, dar principalele ar fi acelea că este distractiv, ușor de ascuns și pentru că există posibilitatea ca prietenii lor să o facă deja. Există o gamă largă de lichide cu diferite arome atractive, iar șiretlicurile cu aburul pare a fi activitatea principală a vaperilor – platforma YouTube pune la dispoziție numeroase tutoriale cu diferite trick-uri, atât pentru începători cât și pentru avansați.

Restricții

Conform Institutului Național pentru combaterea Abuzului de Droguri și a sub-restricțiilor FDA care au ca scop protejarea sănătății tinerilor, minorii nu mai pot achiziționa țigări electronice din magazine sau prin intermediul site-urilor online.

Mai mult decât atât, FDA a impus restricții asupra producerii, importării, ambalării, publicității și vânzării de țigări electronice.

Dripping

Dripping-ul este un sistem nou apărut pe piață. Are un “hit” mai puternic decât cele care se pot găsi pe piață actuală, produce un abur mai dens și o aromă mai accentuată. Acest procedeu se poate explica în termeni simplii prin acțiunea de a pune lichid direct pe rezistență.

Puteți găsi mult mai multe informații despre vaping la:

SURSA: https://grownandflown.com/vaping-parents-need-know/

Lasă un răspuns