Livrare gratuită la toate comenzile peste 149 RON | [email protected]

Dr. Farsalinos: “toxicitatea metalică” indicată de studiul JHPH este inexistentă

Dr. Konstantinos Farsalinos a căștigat atenția și respectul comunității internaționale de vaperi datorită implicării sale în verificarea rezultatelor a numeroase studii concepute și efectuate eronat, prezentate publicului general prin intermediul mass-media ca dovezi ‘certe’ ale faptului că vapatul este la fel de nesănătos precum fumatul. În cei peste 10 ani de cercetare în sfera țigărilor electronice, dr. Farsalinos a avut curajul să chestioneze de fiecare dată rapoartele științifice înșelătoare, indicând exact modul în care, intenționat sau nu, diseminau informații false și incomplete. A efectuat peste 50 de studii cu scopul înțelegerii diferențelor dintre vapat și fumat, atât pe termen scurt cât și pe termen lung. Este și una dintre cele mai influente personalități din cadrul cumunității de vaperi din Europa.

Ultimul raport științific care i-a atras atenția este celebrul studiu legat de toxicitatea metalică și aerosolul e-lichidului, publicat în EHPJ (Environmental Health Perspectives Journal) sub titlul de „Concentrații metalice în lichidul e-țigărilor și mostrelor de aerosol: contribuția rezistențelor metalice”. Conform co-autorilor, după testarea unor vaporizatoare folosite de 56 de vaperi au fost observate niveluri de substanțe cu potențial ridicat de pericol pentru sănătate, în mod special metale. Dar după o verificare amănunțită, dr. Farsalinos a concluzionat faptul că cercetătorii în cauză au scos din context mai multe aspecte critice, manipulând atât rezultatele finale cât și implicațiile lor.

Obiecția lui Farsalinos

Cercetătorii în cauză, care lucrează pentru ‘John Hopkins Bloomberg School of Public Health’ (Maryland, SUA), au cerut ajutorul a 56 de vaperi pe care i-au rugat să participe împreună cu vaporizatoarele personale în cadrul studiului. După efectuarea mai multor teste asupra e-lichidelor și aerosolului, atât înainte cât și după, ei au concluzionat faptul că metale toxice precum arseniu, crom, mangan, nichel și plumb erau prezente după vapare. Mai mult, pretindeau faptul că cele mai semnificative concentrații metalice au fost observate în aparatele pentru care rezistențele erau schimbate mai des. Conform lor, acest aspect constituie un motiv serios de îngrijorare, deoarece nivelurile excesive de astfel de substanțe au fost asociate cu mai multe tipuri de cancer, condiții auto-imune și afecțiuni cardiovasculare. Singura problemă este faptul că aceste concentrații sunt mult prea mici pentru a cauza vreo îngrijorare reală. Punctul principal evidențiat de dr. Farsalinos în desconsiderarea acestui studiu este faptul că cercetătorii nu au reușit să explice contextul acestor substanțe toxice creând, prin urmare, un caracter bombastic pentru rezultatele prezentate.

„«Cantitatea semnificativă» de metale găsite de co-autorii studiului este măsurată în ug/kg. În realitate, nivelurile sunt atât de mici pentru unele dintre ele (crom și plumb), încât am calculat că ar trebui să vapezi mai mult de 100 ml pe zi pentru a depăși limitele admise de FDA pentru inhalarea unei medicații.”

„Autorii s-au indus în eroare și au făcut același lucru cu restul lumii prin folosirea unor limite de siguranță a mediului relaționate cu expunerea prin fiecare respirație, aplicându-le [eronat] vapatului. Totuși, oamenii respiră de aproximativ 17.000 de ori pe zi, dar [un vaper] inhalează maxim 400-600 de pufuri pe zi dintr-o țigară electronică.”

Prin omiterea acestor calcule, rezultatele pot părea mult mai drastice decât sunt în realitate.

Scoaterea rezultatelor din context

Aceasta nu este prima dată când un renumit expert în reducerea riscului asociat cu fumatul demontează studii cu potențial de alarmare și inducere în eroare a publicului general. Din perspectiva lui, mulți oameni de știință au omis în trecut erori și descoperiri care nu se potrivesc cu ceea ce încercau să demonstreze. El îi roagă pe cercetători să înțeleagă în totalitate contextele relevante și implicațiile înainte de a publica rezultate ca acestea. În mod special în cazurile în care nu s-a urmărit manipularea rezultatelor, pentru a se evita publicarea unor rezultate înșelătoare care ar putea să afecteze negativ imagina publică a țigărilor electronice și a beneficiilor aduse în realitate de acestea.

Un alt studiu demonstrat ca fiind fals de către dr. Farsalinos este cel denumit „Formaldehida ascunsă din aerosolul e-țigărilor” publicat în NEJM (New England Journal of Medicine), în care se pretindea faptul că vapatul poate fi de până la 15 ori mai cancerigen decât fumatul țigărilor tradiționale. Pentru a copia rezultatele raportului original, dr. Farsalinos a obținut același echipament ca cel folosit de respectivii cercetători și a testat nivelurile de formaldehidă prezente, urmând aceeași parametrii ca cei folosiți în studiul NEJM. El a observat faptul că cercetătorii au folosit un atomizor mult mai vechi ca tehnologie decât cele folosite acum și pentru a se apropia de nivelurile de formaldehidă declarate, ar fi trebuit să depășeașcă cu mult limitele acceptabile pentru condițiile reale de vapare. Practic, ‘pufurile pe uscat’ ar deveni insuportabile cu mult înainte de atingerea unui voltaj la fel de ridicat ce cel folosit de co-autori. http://www.ecigarette-research.org/research/index.php/research/2017/259-aldeh2

Implicații

Studii ca cel legat de toxicitatea metalică sunt foarte detrimentale pentru comunitatea vaperilor. Este binecunoscut faptul că percepția publică vis-a-vis de țigările electronice este în general negativă. Statistici recente din SUA au revelat faptul că doar 13% dintre adulți cred că vapatul este mai sănătos decât fumatul, în timp ce 25% dintre ei cred că vapatul este la fel de periculos sau chiar mai periculos decât fumatul.

https://www.theguardian.com/society/2017/may/08/majority-of-vapers-have-quit-tobacco-survey

În acest context, vapatul a devenit o țintă ușoară pentru publicațiile mass-media care caută atenție. Dacă nu ar exista persoane precum dr. Farsalinos, ar fi mult mai dificilă lupta împotriva știrilor false. Cu toate astea, percepția publică rămâne negativă indiferent de numărul tot mai mare de studii revizuite academic la nivel internațional prin care se confirmă faptul că vapatul este cu cel puțin 95% mai sănătos decât fumatul.

https://www.gov.uk/government/news/e-cigarettes-around-95-less-harmful-than-tobacco-estimates-landmark-review

Acest aspect poate fi schimbat prim popularizarea tuturor resurselor informaționale pro-vape la care avem acces.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.