GHIDURI

Cine a inventat tigara electronica?

Tigara Electronica Studii

Incepand cu sfarsitul anilor ’50,societatea a inceput sa realizeze ca tigarile din tutun cauzeaza probleme de santatate. In timp ce cercetarile pe domeniul santatii evolueaza, se descopera un numar tot mai mare de oameni care dezvolta cancer pulmonar, emfizem pulmonar si alte boli legate de fumat. Fumatul devine tot mai putin acceptat si popular. Din pacate nicotina continuta de tigari este una dintre substantele ce creeaza foarte usor o dependenta pe timp indelungat, renuntarea fiind unul dintre cele mai dificile procese cu care va veti confrunta.

Conceptul unei țigări electronice a fost patentat în 1963 de Herbert A. Gilbert. Ideea lui însă nu a mers niciodată în producție. In 2003, Hon Lik un farmacist chinez inventeaza tigara electronica ca un mod mai sigur si mai curat de a inhala nicotina, asta dupa ce tatal lui moare de cancer la plamani atribuit fumatului de tigari. Hon Lik isi patenteaza prima tigara electronica in 2003, urmand ca in urmatorul an sa le si introduca pe piata chineza prin intermediul angajatorului sau, Golden Dragon Holdings. Golden Dragon Holdings isi schimba ulterior numele companiei in ‘’Ruyan” pentru a se potrivi mai bine (Ruyan inseamna ‘’aproape ca fumul”) cu noul produs. Inca de la redenumire, compania Ruyan a continuat dezvoltarea de tigari electronice si a crescut ajungand unul din cei mai mari producatori la nivel mondial de tigari electronice.

Dr. Sam Han, CEO la Cixi E-Cig Tehnology, ii sunt atribuite un numar de inventii aferente tigarii electronice, printre care se numara patru patente in Statele Unite ale Americii si doua in China, toate legate de tehnologia tigaretei electronice si e-lichidului. Similar cu Hon Lik, Dr. Han a fost un fumator inrait pentru mai mult de 40 de ani, inainte de a incepe realizarea lucrarilor pe tehnologia tigarilor electronice pentru a se ajuta pe el insusi si pe altii sa faca trecerea la fumatul de vapori. Dr. Han continua cercetarea pana in ziua de azi.

What Is An Electronic Cigarette 4 Min

Istoria tigarilor electronice

Dupa implementarea cu success a tigarilor Ruyan si Cixi E-Cig electronice in China si Asia, produsele au inceput sa fie vandute in cantitati semnificative pe Internet. Produsul castiga o popularitate asa de mare in Anglia si Europa, incat Parlamentul britanic adopta o lege pentru legalizarea si folosirea tigarilor electronice in interiorul spatiilor publice si alte locuri in care fumatul traditional a fost interzis. Dupa aceasta explozie de popularitate in Europa, tigara electronica a fost introdusa pe piata Americana printr-o varietate de distribuitori.

2003: Prima tigara electronica de succes este creata de catre Hon Lik, un farmacist chinez, fumator. El povesteste ca a creat dispozitivul dupa ce tatal sau a murit din cauza fumatului. Lik dezvolta dispozitivul impreuna cu compania Ruyan, ceea ce inseamna “ca fumul”.

2006: Tigarile electronice incep sa fie comercializate in Europa si Statele Unite.

2008: Health New Zeeland realizeaza o analiza detaliata asupra vaporilor cu nicotina si ajunge la concluzia ca tigarile electronice sunt de 100 pana la 1000 de ori mai putin periculoase decat fumatul tigarilor de tutun. Produsul este considerat “o alternativa mai sigura la fumat”.

2009: Autoritatea Medicamentelor din SUA (FDA) testeaza tigarile electronice. in vapori nu sunt detectati la niveluri periculoase nici cancerigeni, nici alte substante toxice. Totusi, anunta public ca s-au detectat substante periculoase, fara a mentiona nsa concentratiile in discutie. Consiliul american pentru Stiinta si Sanatate numeste comunicatul FDA “distorsionat, incomplet, inselator, menit sa sperie cetatenii americani”.

2010: Numarul consumatorilor creste suficient incat sa se organizeze primele targuri de profl in America si Marea Britane, intitulate VapeFest.

2011: American Journal of Preventive Medicine raporteaza, in urma unui studiu, ca tigarile electronice sunt un instrument promitator pentru a ajuta fumatorii sa renunte la tigarile normale, rezultand rate de abstinenta mai bune decat cele ale altor produse de inlocuire a nicotinei.

2013: Uniunea Europeana incepe discutiile privind reglementarea tigarilor electronice. Legea in forma sa finala, a intrat in vigoare in Romania si in 2016, impunand aprobarea fiecarui produs cu nicotina comercializat, in baza unor teste de emisii standardizate.

2016: Colegiul Regal al Medicilor din Marea Britanie publica un raport de 200 de pagini, ce concluzioneaza privind tigarile electronice: “Fumatorii pot fi incurajati sa le foloseasca. Sunt mult mai sigure decat fumatul”. Ministerul Sanatatii din Marea Britanie introduce tigarile electronice in cadrul politicilor oficiale, organizand campanii dedicate informarii publicului fumator de beneficiile acestora.

2018: Conform Euromonitor International, aproximativ 41 de milioane de oameni folosesc tigari electronice, acest numar fiind estimat sa ajunga la 55 de milioane pana la finalul anului 2021. O parte dintre acestea le folosesc deja de peste 12 ani.

2019: Conform politicilor de stat, incepe comercializarea tigarilor electronice in incinta spitalelor din Marea Britanie.

Cat de usor este sa treci la tigara electronica?

Pentru a trece usor la tigari electronice e important sa-i furnizezi corpului tau doza de nicotina de care are nevoie atunci cand el o cere. Cand ai pofta de o tigara, trage cateva fumuri din tigara electronica si vei constata ca nevoia dispare. Ca fosti fumatori inraiti, te asiguram ca e mult mai usor decat suna. Nu e o problema de vointa, ci una de atentie la semnalele creierului tau. Cand el iti cere o tigara, de fapt il intereseaza doar nicotina. Daca ii oferi nicotina suficienta de fiecare data, impulsul de a-ti aprinde o tigara va disparea treptat. Atractivitatea tigarii in cadrul social va fi cea mai mare opreliste, dar nu te frustra prea tare, o tigara trasa cu prietenii din cand in cand nu este un esec major si n-ar trebui sa te determine sa abandonezi la tigara electronica.

Lasă un răspuns