Livrare gratuită la toate comenzile peste 149 RON | contact@globalhubb.ro

Sistemul de încălzire a tutunului IQOS (heat-not-burn) este mai dăunător decât pretind creatorii lui

Conform unui nou studiu, tehnologia încălzirii tutunului amestecat cu aditivi numită IQOS este mai dăunătoare decât se credea. IQOS este produs de Philip Morris International, cunoscut pentru mărcile de țigări pe care le comercializează, în mod special Marlboro. PMI, cea mai mare companie de produse cu tutun, consideră că viitorul companiei implică în mod special produse „lipsite-de-fum”, precum sistemul IQOS și țigările electronice. Aparatele IQOS sunt comercializate în Europa și alte țări de pe glob, în mod special Japonia unde au ajuns să reprezinte aproximativ 10% din piața produselor cu tutun. Sunt aparate alimentate de baterii în care se introduc cartușele cu tutun și aditivi destinate încălzirii, numite popular „heat sticks”. Căldura produsă de aparat încălzește mixul și produce un vapor cald în locul fumului din țigările tradiționale.

Autorii studiului aparțin Universității California (S.U.A.) și spun că rezultatele unor studii efectuate de Philip Morris, prin care se laudă noua tehnologie, au apărut în realitate într-o revistă tip jurnal științific care nu dispune de un proces de revizie valid și obiectiv, acest lucru necesitând intervenția unei evaluări independente vis-a-vis de sistemul IQOS.

Noul proiect de cercetare, publicat în jurnalul „pentru Controlul Tabacului”, denumit „IQOS: dovezi ale pirolizei și eliberarea de substanțe toxice din plastic”, pe lângă pericolul indicat în titlu, sugerează că utilizatorii își cresc numărul de pufuri pentru a inhala mai multă nicotină datorită timpului limitat de utilizare a cartușului cu tutun și aditivi (6 minute) și necesității de a reîncărca bateria imediat după. Asta înseamnă că există potențialul de a inhala cantități foarte mari de vapor.

Chiar dacă heat-stick-ul nu produce flamă, el se carbonizează ca rezultat al pirolizei: descompunerea termală în absența oxigenului. Cercetătorii spun că efectul de carbonizare este mult mai pronunțat dacă nu se curăță consecvent aparatul după utilizarea fiecărui cartuș cu tutun, sugerând faptul că acumularea de reziduuri și fluid crește temperaturile pirolitice.

IQOS nu este strict un produs de încălzire a tabacului”, spun ei. „Acest studiu evidențiază faptul că sistemul IQOS nu este atât de lipsit de efecte adverse precum se pretinde și că este nevoie urgentă de o evaluare amănunțită datorită creșterii popularității produsului și a numărului de persoane care îl utilizează”.

Aparatul conține un filtru de polimer -plastic destinat răcirii vaporului. În cadrul studiului s-a descoperit faptul că nivelul de căldură este suficient de mare mare pentru a topi acest filtru chiar și atunci când nu se află în contact direct cu elementul de încălzire.

PMI a afirmat în apărarea sistemului IQOS faptul că în studiile efectuate de ei, acest filtru de polimer-plastic nu s-a topit în condițiile normale de utilizare a aparatului și că polimerul din ele este făcut din amidon de porumb. În propria evaluare ei au observat o întărire și decolorare a filtrului de plastic-polimer.”

Cu toate astea, comisia FDA (Food and Drug Administration) încă nu a dat aviz pozitiv cererii de comercializare a sistemului IQOS pe teritoriul SUA.

Comments (1)

  1. Dan P. spune:

    Ca orice alt fumator ce incearca sa se lase, ajungi la fel de fel de metode de a te lasa de fumat. Si binenteles, te documentezi inainte, si dai peste articole cu opinii mixte, din orice privinta. La un momentdat citisem ca in faza de test, inainte sa se fi lansat IQOS pe piata, testele medicale au fost masluite. Dar in final, fiecare cu ale lui. Vaping mi se pare mai sanatos decat IQOS.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.