Livrare gratuită la toate comenzile peste 149 RON | contact@globalhubb.ro

Țigările de tip „heat-not-burn” (încălzite, precum IQOS, GLO) generează substanțe cauzatoare de cancer

În cadrul unui experiment efectuat recent s-a constatat prezența carcinogenilor în fumul țigărilor „încălzite”. Oamenii de știință au analizat substanțele chimice și nicotina regăsite în fumul țigărilor combustibile și în fumul generat de țigările „heat-not-burn” (destinate încălzirii unor bețișoare de tabac dispuse în interiorul unei țigarete cu filtru din plastic-polimer, prin care se urmărește obținerea nicotinei și a gustului de tutun fără fum abundent și scrum). În fumul generat de cele din urmă, a fost observată prezența a 84% din nicotina regăsită în fumul țigărilor tradiționale, conform studiului publicat în jurnalul JAMA Internal Medicine.

Adițional, țigările „încălzite” generează substanțe chimice cauzatoare de cancer precum monoxid de carbon, compuși organici volatili (VOCs) și hidrocarburi aromatice policiclice (PAHs). În cadrul studiului condus de dr. Reto Auer de la Universitatea din Bern, Elveția, echipa de cercetare a fost surprinsă de faptul că unele dintre aceste substanțe chimice erau generate în cantități mai mari decât cele generate de țigările convenționale.

„Avem nevoie de mai multe studii întreprinse pentru a afla cu certitudine care sunt consecințele negative asupra sănătății cauzate de fumul țigărilor ‘heat-not-burn’. Totuși, nu există o limită minimă pentru substanțele chimice regăsite și unele dintre ele pot contribui la rata mare de mortalitate printre fumători.”

Pentru compararea țigărilor convenționale cu țigările „încălzite” din prisma substanțelor chimice generate, dr. Auer și colegii săi au analizat fumul țigărilor Lucky Strike Blue Lights și pe cel al noilor aparate de fumat (IQOS holder, încărcător IQOS, HeatSticks normale Marlboro și Heets). Deoarece este nevoie de mai multe studii în aces sens , utilizarea țigărilor „încălzite” ar trebui să fie restricționată până se află cu certitudine efectele adverse. Dr. Auer spune că „în fumul IQOS sunt prezente substanțe chimice toxice, chiar dacă se regăsesc în cancentrații mai mici. Trebuie să efectuăm și alte studii pentru a descoperi dacă fumul IQOS este lipsit de efecte adverse pentru utilizatori și fumători pasivi”.

Pe baza rezultatelor colectate, autorii studiului consideră că produsele cu tutun încălzit ar trebui să fie interzise în spațiile închise precum sunt țigările convenționale pentru a-i proteja pe oamenii din jur de inhalarea fumului.

Deoarece noile produse de încălzire a tutunului amenință progresul obținut în descreșterea efectelor adverse generate de fumatul pasiv și deoarece legile în vigoare nu se aplică țigărilor „încălzite”, dr. Mitchell Katz, editor al jurnalului JAMA Internal Medicine și director al Agenției de Sănătate din cadrul Consiliului Local din Los Angeles, a scris o notă editorială care acompaniază studiul: „Există temeri în privința faptului că tutunul încălzit va evita legislația locală care interzice fumatul în spații publice. Acest lucru ar leza sănătatea publică prin erodarea normelor sociale legate de utilizarea tutunului. Adițional, articolul demonstrează faptul că produsele ‘heat-not-burn’ generează carcinogeni și afectează negativ sănătatea utilizatorului și a celor din jurul lui.”

Sursa: https://www.reuters.com/article/us-health-tobacco-heatnotburn/heat-not-burn-cigarettes-still-release-cancer-causing-chemicals-idUSKBN18M2JB

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.