GHIDURI, REVIEW-URI, SĂNĂTATE

Țigara electronică, o alternativă mai bună

Dc0C6C1Ccbb3893Da89F1Fbcf81Ce38E 1063X560 00 86

Deși fumatul este una dintre cele mai întâlnite cauze ale mortalității la nivel mondial – 7 milioane de decese anual – rămâne un subiect tabu și foarte “alb sau negru”, atât la nivelul autorităților, cât și al comunității științifice, al mass media sau în spațiul public. Numai că celebra politică “quit or die” nu pare a fi cea mai inspirată, statisticile arătând că, în prezent, sunt 1 miliard de fumători în lume, iar în 5 ani numărul acestora va rămâne aproximativ la fel. Dar dacă am încerca să le arătăm fumătorilor și alte alternative, mai puțin nocive, în loc de a le pune pumnul în gură și a le spune “renunta sau mori”? Sau dacă am încerca, ca autorități, să ne informăm cât mai bine despre aceste alternative și să nu le mai aruncăm acolo, la “tabac”, pentru că nu înțelegem fenomenul? Ori dacă nu am mai presupune că în spatele oricărui articol din mass media cu privire la acest subiect există interese, bani, publicitate? Poate că s-ar salva niște vieți…sau măcar așa susțin o multitudine de studii și autorități din țări precum Marea Britanie, Noua Zeelandă sau Statele Unite.

Cifrele spun că, în prezent, doar 3 din 10 fumători reușesc să se lase de fumat pur și simplu (5%) sau cu ajutorul metodelor aprobate anti-fumat (20-25%). Rămân 7 persoane care nu reușesc și pentru care țigara electronică ar putea reprezenta o soluție. Iar un prim studiu clinic realizat cu 900 de participanți, finanțat de New England Journal of Medicine, a arătat că dispozitivele de vaping sunt de două ori mai eficiente în a-i ajuta pe fumători să renunțe la fumat, în comparație cu metodele standard de renunțare la fumat (nicotine replacement therapy – NRT). Acest rezultat a fost susținut și de altă cercetare, realizată de Cancer Research UK, care a colectat datele a peste 19.000 de persoane care au încercat să renunțe la fumat pe o perioadă de 12 luni, în intervalul 2006-2018. Cei care au folosit vapingul au avut o incidență mărită cu 95% de renunțare la fumat comparativ cu cei care nu folosesc nicio metodă anti-fumat.

15 milioane de europeni au renunțat sau au redus fumatul cu țigara electronică. În Europa, tigările electronice au ajutat peste 15 milioane de persoane să se oprească din fumat sau să îl reducă. Dintre acestea, 6,1 milioane chiar au renunțat la fumat datorită produselor de vaping, iar 9,2 milioane și-au redus consumul de țigări, potrivit Journal of Addiction-Electronic cigarette use in the European Union: analysis of a representative sample of 27 460 Europeans from 28 countries. Iar riscul la care își supun sănătatea este considerabil mai mic.

“Vaping este cu cel puțin 95% mai puțin nociv decât fumatul, deoarece produsele de vaping conțin doar o fracțiune din cele peste 7.000 de substanțe chimice (multe nocive) care se află în conținutul țigărilor”, susține Public Health England în analiză „E-cigarettes: an evidence update”. Iar englezii au luat foarte în serios această alternativă, organizând, anual, o campanie de informare cu privire la alternativele fumatului clasic.

“În ultimii 3-4 ani, autoritățile britanice au conștientizat și încurajat țigara electronică ca variantă mai puțin novica la fumatul clasic, iar rata fumătorilor a scăzut mult mai mult decât în alte țări europene. De exemplu, în Marea Britanie există billboard-uri care spun că sunt cu 95% mai puțin nocive decât cele clasice”, a declarat, pentru Wall-Street, Dustin Dahlmann, Președinte și Co-fondator al Independent European Vape Alliance.

Și Noua Zeelandă este un alt exemplu recent de încurajare a vapingului în dăuna fumatului clasic. Astfel, Ministerului Sănătății din Nouă Zeelandă a lansat de curând un nou website care îi încurajează pe fumători să facă tranziția la vaping ca o modalitate de a renunța la fumat. Lansarea website-ului va fi urmată de o campanie TV și online.

“În Noua Zeelandă, 5.000 de persoane mor anual din cauza bolilor legate de fumat. Chiar dacă produsele vaping nu sunt inofensive pentru sănătate, ele sunt mult mai puțin nocive decât fumatul”, susțin autoritățile neo-zeelandeze.

Țigările electronice elimină pericolul fumatului pasiv

Spre deosebire de țigări, care emit fum prin ambele capete, atât către consumator cât și către cei din jur, dispozitivele de vaping nu emit decât către capătul folosit de vaper. Ca atare, la cei de lângă un vaper nu ajunge decât aerosolul expirat de către acesta. Cercetările științifice în acest sens nu au identificat nici un efect nociv al inhalării de către alte persoane a vaporilor proveniți de la țigările electroice, lucru care demontează nevoia interzicerii folosirii lor în spațiile publice. Acest lucru este explicat în documentul de strategie în privință vapingului publicat de Cancer Research UK în 2016: „Nu există nici o justificare pentru interzicerea folosirii la interior sau în spațiile publice a dispozitivelor de vaping, întrucât nu există vreo bază pentru a susține că e nociv pentru persoanele din jur prin second-hand sau pentru a susține că normalizează fumatul. Vaporii respectivi pot conține urme de substanțe intoxicante, însă acestea sunt la nivele cu mult mai joase decât cele din țigări și nu există vreo dovadă care să indice fumat pasiv. Acest gen de interdicții nu sunt necesare și riscă să transmită mesajul că vapingul e la fel de nociv ca și fumatul și acest lucru ar putea să descurajeze anumite persoane de la a încerca să renunțe la fumat.”

Vapingul nu crește numărul de fumatori

Popularitatea produselor de vaping nu a dus la o creștere a numărului de minori care se apucă de fumat. Potrivit cercetării “Action on Smoking and Health UK”, țigara electronică este folosită de doar 0,2% dintre nefumători. Un alt studiu, publicat la începutul lunii aprilie 2019, de un consorțiu condus de Cardiff University și finanțat de National Institute for Health Research, cu participarea a 250.000 de tineri între 13 și 15 ani, arată că vapingul nu adus la vreo mărire a numărului de fumători și că numărul de persoane minore care fumează se află în continuă scădere. Concluziile studiului arată că temerile de o mărire a consumului de tabac la tineri din cauza vapingului sunt nefondate.

În România, țigara electronica mai degraba descurajată

Potrivit lui Cipri Boboi, Președinte și Co-fondator al Asociației Industriei de Vaping, în România sunt circa 200.000 de utilizatori de țigară electronică.

“Piața locală de vaping este estimată la 25-30 de milioane de euro pe an, însă este în scădere deoarece acciza foarte mare – 5 lei/10 ml de lichid – a crescut foarte mult prețurile și descurajează mulți fumători care ar vrea să încerce această varianta”, a explicat, pentru Wall-Street, care adaugă că, peste 35% din prețul lichidelor pentru țigările electronice se duc la bugetul de stat.

Acesta a mai spus că, în prezent, asociația pe care o reprezintă – care reunește circa 80% din piața de vaping – își propune să inițieze discuții cu autoritățile române pentru a colabora în scopul educării consumatorilor din România.

Industria vapingului din România este reglementată potrivit prevederilor din Directiva privind produsele din tutun (2014/40/UE), care este aplicabilă în statele membre UE începând cu 20 mai 2016. Această directivă stabilește cerințe în materie de siguranță, calitate și notificare.

SURSA: https://www.wall-street.ro/articol/Social/242167/cat-de-mai-sanatoasa-este-tigara-electronica-nu-e-aer-de-munte-poate-doar-o-alternativa-mai-buna.html

Lasă un răspuns