GHIDURI, SĂNĂTATE

Principalele avantaje ale țigării electronice și mituri despre vapat

Pexels Photo 333850

De obicei, țigara electronică este folosită în diferite cazuri : nu doar pentru a înlocui experiența fumatului tradițional cu una asemănătoare, dar care să dăuneze mai puțin, ci și în scopul renunțării la fumat.

Luate punct cu punct, avantajele sunt destul de mari și pot fi extrem de convingatoare:

  1. Nu generează mirosuri neplăcute. Nimeni nu apreciază mirosul generat de țigara clasică, nici măcar fumătorii. Acesta intră în haine, se împregnează pe mâini și în respirație, devenind extrem de respingător. În cazul țigării electronice, mirosul este unul chiar plăcut, care nu îndepărtează pe nimeni.
  2. Nu are multe efecte negative asupra sănătății. Există o mulțime de studii făcute în ultimii ani pe țigara electronică, iar unele au descoperit anumite probleme și substanțe dăunătoare organismului, altele au declarat țigara electronică complet infoensivă și 100% sigură pentru organism. Adevarul este că în anumite mărci de lichid pentru țigări se pot ascunde substanțe dăunatoare. Există o gamă imensă de producători de lichid la nivel mondial, iar compoziția produselor pe care le comercializează diferă. Totuți, indiferent câte produse cu potențial periculos ar fi în lichid, efectele asupra sănătății sunt minime. Vapatul nu poate să ducă la decesul consumatorului, așa cum o face fumatul prin miile sale de substanțe cancerigene obținute prin ardere.
  3. Prezintă o diversitate mult mai mare. Cei care își doresc și alte arome în afara celor de tutun se pot orienta spre țigara electronică. Aceasta vine la pachet cu mii de posibilități, începând cu aromele fructate, mergând spre cele din gama de deserturi, ori înspre cele mentolate (sau care includ mentolul în compoziția aromei) și terminând bineînțeles cu cele clasice, de tutun.
  4. Este o variantă reală, dovedită, prin care fumatorii se pot lăsa de fumat. Într-adevar, acest avantaj este dezbătut iar și iar, în nenumărate rânduri, de foarte multă lume. Mulți consideră că această alternativă nu face altceva decât să continue un viciu nesănătos. Alții consideră că este un pas intermediar între fumători și nefumători, un fel de cale de mijloc. Majoritatea este reprezentată de cei care renunță la dependență, în condițiile în care țigara electronică le oferă posibilitatea de dozare a nicotinei. Astfel, cu timpul, se poate ajunge de la vaparea unei substanțe cu un miligramaj ridicat de nicotină (12mg, 18mg, 20mg) la vaparea unei substanțe aromate, fără niciun fel de risc, lipsite de nicotină (0mg).
  5. Unii cercetători consideră că țigara electronică poate declanșa dependența de nicotină, deși în cazul unui studiu care a avut ca subiecți persoane dependente de tutun s-a ajuns la concluzia ca fumatul țigărilor electronice atenuează dorința de a fuma. În plus, cei mai mulți participanți la studiu au declarat că acest tip de țigară i-a ajutat să depășească simptomele de servaj presupuse de renunțarea la tutun și să evite recidiva.

Țigara electronică (sau e-țigara) este un dispozitiv cu ajutorul căruia se pot inhala doze de lichid cu nicotină sau doze fără nicotină sub formă de vapori. Este o alternativă la produsele de fumat ce conțin tutun, cum ar fi țigările, trabucurile sau pipele. Țigara electronică este concepută sa ofere un gust și senzație fizică similară cu a țigări din tutun.

Conceptul unei țigări electronice a fost patentat în 1963 de Herbert A. Gilbert. Însă ideea lui însă nu a mers niciodată în producție.

Țigara electronică popriu-zisă a fost inventată de Hon Lik, un farmacist chinez, în 2003 și a fost introdusă pe piață în anul următor. Compania pentru care a lucrat, Golden Dragon Holdings, a început sa vândă peste hotare în 2005-2006 și și-a schimbat ulterior denumirea în Ruyan. Din 2007, acest tip de țigări electrice sunt fabricate și vândute în întreaga lume.

Țigara electronică este un produs care a reușit să se integreze foarte bine în societatea modernă și să convingă un număr uriaș de fumători să o folosească în detrimentul țigărilor clasice. În cei aproape 15 ani de viață, țigara electronică a dat naștere unui număr impresionant de mituri. Pe unii i-a convins că merită sa fie achizitionata, pe alții nu. Vom încerca să analizăm, așadar, care sunt motivele pentru care a fost adoptată, dar și temerile celor care nu au încercat niciodată un astfel de dispozitiv.

Mituri despre țigările electronice. Cât sunt de adevărate?

  • “Țigările electronice conțin anti–congelant”

Este un mit apărut în 2009, atunci când FDA a găsit urme de dietilenglicol (C4H10O3) într-un cartuș studiat. Aceste urme erau non-toxice și au fost găsite doar într-un singur cartuș dintre cele 18 cartușe de e-lichid studiate. Dietilenglicolul este folosit, într-adevar, în anti-congelant, însa nu a mai fost descoperit de atunci în niciun alt cartuș studiat.

Singurele elemente care sunt găsite în lichidul țigării electronice sunt propilen glicolul, glicerina vegetală și aromele, substanțe folosite adeseori și în industria alimentară.

  • “Țigara electronică produce apă la plămâni”

Este un alt mit fals, apărut doar cu scopul de a face anti-reclamă. Apa la plămâni sau pleurezia reprezintă inflamarea pleurei care îmbracă fiecare plămân. Această boală este cauzată de agravarea unei răceli sau de prezența unei tumori în zonă. Vapatul nu poate produce apă la plămâni, în condițiile în care aburul inhalat nu are cum să ajungă în pleură.

  • “Cei care vapează vor face cancer”

Printre elementele care produc cancer atunci cand vine vorba despre fumat, se numară nitrozaminele. Este adevărat că acestea au fost găsite și în țigara electronică, însa în cantități mult mai mici decât în cazul țigărilor clasice. Practic, într-o doză de lichid se găsesc de 1300 de ori mai puține nitrozaminele decât într-o țigară clasică. Acestea sunt găsite și în plasturii folosiți în farmacii pentru renunțarea la fumat.

  • “În lichidul țigării electronice sunt o mulțime de chimicale și de metale”

De-a lungul timpului s-au efectual o multitudine de studii și s-a ajuns la concluzia că în compoziția e-lichidului există, într-adevar, anumiți compuși care pot fi dăunatori, însă aceștia nu reprezintă un risc pentru sănătate. Cantitatea de chimicale și de metale din lichid este comparabilă cu cantitatea de chimicale și de metale din aerul respirat într-un oraș precum București, sau chiar mai mica.

Există o mulțime de studii care arată că țigara electronică este mai sănătoasă decât țigara clasică și cu siguranță, multe dintre miturile care circulă printre fumători pot fi demontate. Astfel, dacă esti fumător și vrei să te bucuri de viciu într-un mod mai puțin nociv și mai controlat, este bine să te orientezi spre un astfel de dispozitiv.

Lasă un răspuns