SĂNĂTATE, NOUTĂȚI

Țigările electronice ar putea fi prescrise de NHS (UK) pentru a combate fumatul

Vaping NHS Tackle Smoking

Țigările electronice ar putea fi prescrise în curând de National Health Service din Anglia pentru a ajuta oamenii să renunțe la fumat produse din tutun.

Agenția de Reglementare a Medicamentelor și a Produselor de Asistență Medicală invită producătorii să trimită mărfurile pentru aprobare pentru a fi prescrise. Ar putea însemna că Anglia devine prima țară din lume care prescrie țigări electronice ca produs medical.

Au existat multe dezbateri de-a lungul anilor asupra deciziei dacă țigările electronice ar trebui folosite în acest scop. Țigările electronice nu sunt complet lipsite de riscuri, dar prezintă o mică parte din riscul țigărilor. Nu produc gudron sau monoxid de carbon, două dintre cele mai dăunătoare elemente din fumul de tutun.

Lichidul, care este încălzit pentru a fi inhalat, conține unele substanțe chimice potențial dăunătoare care se găsesc și în fumul de țigară, dar la niveluri mult mai mici. Acest aerosol este denumit în mod obișnuit vapori și, prin urmare, utilizarea unei țigări electronice este descrisă ca vaping.

O țigară electronică cu licență medicală ar trebui să treacă controale de siguranță și mai riguroase decât cele necesare pentru a fi vândute comercial. Țigările electronice sunt cel mai popular ajutor folosit de fumătorii care încearcă să renunțe, mai mult de unul din patru fumători bazându-se pe ele – mai mult decât cei care folosesc produse de terapie de înlocuire a nicotinei, cum ar fi plasturi sau gumă.

Dar, în afară de a fi utilizate într-o serie de scheme pilot, acestea nu au fost disponibile pe bază de rețetă.

Cu toate acestea, în 2017, guvernul a început să le promoveze ca parte a campaniei anuale Stoptober. Se estimează că aproximativ 3,6 milioane de oameni folosesc țigări electronice – majoritatea foști fumători. Aproape 64.000 de oameni au murit din cauza fumatului în Anglia în 2019.

Secretarul pentru Sănătate, Sajid Javid, a spus că țigările electronice ar putea fi un instrument important pentru reducerea ratelor de fumat.

„Deschiderea ușii către o țigară electronică autorizată prescrisă de NHS are potențialul de a aborda disparitățile mari în ratele de fumat din întreaga țară”, a spus el.

Dar profesorul Peter Hajek, director al unității de cercetare a dependenței de tutun de la Universitatea Queen Mary din Londra, a spus că mișcarea a transmis un mesaj pozitiv că țigările electronice ar putea ajuta oamenii să renunțe.

El a pus la îndoială dacă ar avea consecințele scontate, deoarece costurile cererii de aprobare ar putea reprezenta o barieră pentru mulți producători.

„Fumătorii sunt mai susceptibili de a beneficia de pe urma țigărilor electronice dacă pot selecta arome, puncte forte și produse care le plac, decât să se limiteze la orice devine licențiat.

„De asemenea, nu pare necesar ca NHS să plătească pentru ceva pe care fumătorii sunt bucuroși să-l cumpere.

„În general, ar părea mai ușor să recomand doar produsele existente care sunt bine reglementate de reglementările privind protecția consumatorilor.”

Sursa: BBC

Lasă un răspuns