Livrare gratuită la toate comenzile peste 149 RON | contact@globalhubb.ro

E-țigările sunt mai sigure decât fumatul, conform unui studiu pe termen lung.

E-tigările sunt mai puțin toxice și mai sigure de utilizat decât tigările convenționale, potrivit cercetării (studiu) * publicat în Annals of Internal Medicine astăzi (luni).

Oamenii care au schimbat țigările clasice pentru țigări electronice sau terapie de substituție a nicotinei (TSN) timp de cel puțin șase luni, au avut un nivel mult mai mic de substanțe toxice și substanțe cauzatoare de cancer în organism decât persoanele care au continuat să folosească țigarete convenționale.

Pentru prima dată, cercetătorii au analizat saliva și urina utilizatorilor de e-țigări și NRT pe termen lung, precum și ale fumătorilor și au comparat expunerea corpului la substanțele chimice.

Ex-fumătorii care au trecut la e-țigarete sau TSN au avut un nivel semnificativ mai mic de substanțe chimice toxice și substanțe cancerigene *** în corpul lor, comparativ cu persoanele care au continuat să fumeze tigări de tutun. Dar, cei care au folosit e-țigări sau TSN în timp ce continuau să fumeze, nu au arătat aceleași diferențe marcate, subliniind faptul că este nevoie de o trecere completă pentru a reduce expunerea la toxine.

Dr. Lion Shahab, lector în cadrul departamentului de epidemiologie și sănătate publică la UCL, și principalul autor al publicației, a declarat: “Studiul nostru adaugă la dovezi existente care arată că e-țigările și TSN sunt mult mai sigure decât fumatul, și sugerează că există un risc foarte scăzut asociat cu utilizarea lor pe termen lung.

“Am arătat că nivelurile de substanțe chimice toxice din corp provenite din e-țigarete sunt considerabil mai mici decât cele sugerate în studiile anterioare, utilizând experimente simulate. Acest lucru inseamnă că unele îndoieli cu privire la siguranța e-țigaretelor ar putea fi greșite. 

Rezultatele noastre sugerează, de asemenea, că în timp ce e-țigaretele nu sunt doar mai sigure, cantitatea de nicotină pe care o furnizează nu este considerabil diferită fată de tigările convenționale. Acest lucru îi poate ajuta pe oameni să renunțe la fumat total prin tratarea poftelor lor într-un mod mai sigur.”

Alison Cox, directorul departamentului de prevenire a cancerului din Marea Britanie, a declarat: “Aproximativ o treime din decesele provocate de tutun se datorează cancerului, așa că vrem să vedem cât mai mulți dint cei 10 milioane de fumători ai Regatului Unit că își tratează dependența”.

“Acest studiu adaugă la dovezile în creștere că e-țigările sunt o alternativă mult mai sigură la tutun, și sugerează că efectele pe termen lung ale acestor produse vor fi minime.”

“Înțelegerea și comunicarea beneficiilor înlocuirilor de nicotină, cum ar fi țigaretele electronice, reprezintă un pas important în reducerea numărului de decese legate de utilizarea tutunului în Marea Britanie”.

Referințe

*Lion Shahab, L., Goniewicz, M, L., PhD; Blount, B, C., Brown, J., McNeill, A., Alwis, K, U., Feng, J., Wang, L., & West, R. Nicotine, carcinogen, and toxin exposure in long-term e-cigarette and nicotine replacement therapy users: a cross-sectional study. Annals of Internal Medicine. doi:10.7326/M16-1107

Nota editorului

** Studiile anterioare privind toxicitatea e-țigaretelor s-au axat pe evaluarea concentrațiilor de substanțe chimice potențial nocive în cadrul produselor în sine sau a vaporilor pe care le produc.

*** S-au examinat nivelurile de TSNA (nitrosamine specifice tutunului) și metabolitii COV (compuși organici volatili)-acești compuși au riscuri toxice și cancerigene legate de fumat.

SURSA: http://www.cancerresearchuk.org/about-us/cancer-news/press-release/2017-02-06-e-cigarettes-safer-than-smoking-says-long-term-study

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.