Blog
Inhalarea aerosolului generat de țigările electronice nu deteriorează surfactantul plămânilor
O echipă de oameni de știință de la Universitatea Ohio (S.U.A.) a public concluziile unui studiu recent prin care se aduc dovezi suplimentare în favoarea delimitării legislative dintre țigările combustibile și aparatele pentru vapat. Grupul condus de Rebecca Pryzybyla s-a focalizat pe măsurarea toxicităților respiratorii așa cum afectează ele funcțiile surfactante.
Surfactantul pulmonar este un termen științific pentru definirea unui strat care căptușește interiorul plămânilor. Această substanță protejează plămânii prin limitarea tensiunii potențiale de suprafață cauzată de fluidul alveolar. Fără acest surfactant, respirația ar fi mult mai dificilă chiar și pentru cei mai sănătoși oameni. Fără căptușeala surfactantului pulmonar, afecțiuni precum astm, emfizemă și bronșită ar avea un caracter mortal.
Rezumat al studiului Universității Ohio
Studiul intitulat “Aerosolul țigărilor electronice alterează structura laterală dar nu și proprietățile tensiometrice ale surfactantului plămânilor de vițel”, a fost publicat pe pagina de internet BMC Respiratory Research (https://respiratory-research.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12931-017-0676-9). Folosind plămânii de vițel ca model pentru varietatea umană, oamenii de știință au distribuit surfactant pulmonar pe un aparat denumit ‘jgheab Langmuir’. Apoi au supus surfactantul la o serie de teste care au implicat atât aerosolul țigărilor electronice cât și fumul de țigări combustibile inhalat pasiv, măsurând tensiunile de suprafață rezultate.
În studiile precedente focalizate pe același subiect, s-a concluzionat în mare parte faptul că vapatul este mult mai puțin toxic decât fumatul, dar autorii lor au tendința să considere că rezultatele variază în funcție de aparatul folosit și de aroma e-lichidului. Datorită dimensiunii reduse a particulelor aerosolului (vaporului) țigărilor electronice, majoritatea acestor studii mai confirmă și faptul că aerosolul nu pătrunde adânc în plămâni comparativ cu fumul țigărilor combustibile.
În cazul studiului Universității Ohio, rezultatele indică faptul că aerosolul (aburul vaporizat) nu induce efecte negative asupra abilității surfactantului de reducere a tensiunii de suprafață a plămânilor – indiferent de aromele e-lichidului. Mai mult, oamenii de știință consideră ca acțiunile comunității anti-tabac nu ar trebui să compare fumul de țigară cu aerosulul vaporizat. Conform raportului, aromele pentru vapat nu cauzează deteriorări ale surfactantului pulmonar. Gudronul din fumul țigărilor combustibile este cel care are această acțiune negativă. Iar aerosolul vapat, indiferent de aromă sau concentrație de nicotină, este lipsit de gudron.
“Aerosolul țigărilor electronice, indiferent de doză și aromele e-lichidului, nu afectează proprietățile interfaciale ale surfactantului. Prin contrast, fumul din țigările convenționale a avut un efet drastic și dependent de doză asupra proprietăților interfaciale prin reducerea presiunii maxime de suprafață de la 65.1 ± 0.2 mN/m la 46.1 ± 1.3 mN/m pentru cea mai mare doză. În schimb, atât fumul țigărilor convenționale cât și aburul e-țigărilor au alterat microstructura surfactantului rezultând o creștere a ariei stratelor multiple de lipide. Studiile individuale care au analizat componentele fumului au revelat faptul că gudronul este cel mai distrugător în privința funcțiilor surfactante.”
Chiar dacă rezultatele confirmă faptul că vapatul nu cauzează nici un fel de deteriorare pulmonară chiar și atunci când procesul este privit la nivel microscopic, oamenii de știință de la Universitatea Ohio nu pot afirma că vapatul este 100% sănătos. Totuși, ei consideră că vaparea e-lichidului este mult mai sănătoasă decât inhalarea fumului de țigară combustibilă – adițional, ei sunt curioși dacă există posibilitatea ca aerosolul să inhibe abilitatea plămânilor de a produce surfactantul. Acesta va fi scopul următorului proiect de studiu pe care au de gând să-l efectueze cât mai curând posibil.
Rezultatele publicate de Universitatea Ohio sunt confirmate de alte studii precedente publicate la mijlocul anului 2017 de către oamenii de știință de la Universitatea California (Los Angeles, SUA) și de la Universitatea din Catania, Italia (https://globalhubb.ro/concluzia-unui-studiu-de-35-ani-vapatul-nu-induce-deteriorari-pulmonare/). Studiile la care facem referire confirmă faptul că nici după 3,5 ani nu au fost observate “deteriorări ale sănătății pulmonare”. Este un studiu considerat a fi cel mai longitudinal în privința vapatului și a efectelor acestuia asupra sistemului respirator și este publicat în jurnalul medical Nature: https://www.nature.com/articles/s41598-017-14043-2.
Source: https://www.vapes.com/blogs/news/u-s-calf-lung-study-shows-vaping-does-not-damage-lung-surfactant